Brit jako první na světě plánuje podmořský průzkum plynu z břidlic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Ken Doerr, Flick.com

Zakladatel britské firmy Cuadrilla, která je v Británii průkopníkem těžby břidlicového plynu, plánuje průzkum břidlicových ložisek plynu v Irském moři. Šlo by o první podmořský projekt průzkumu a těžby břidlic na světě.

Podnikatel Chris Cornelius je přesvědčen, že pod britskými vodami jsou velké zásoby plynu vázané v břidlicových horninách. Jeho nová firma Nebula Resources získala minulý měsíc od ministerstva energetiky licence na tři oblasti v Irském moři a doufá, že brzy zahájí průzkum.

„Podmořský břidlicový plyn je jistě nový koncept, ale není důvod, abychom s britskou historií podmořského rozvoje ložisek nedokázali tyto zdroje těžit,“ řekl Cornelius zpravodajskému serveru BBC.

Oblast udělených licencí se táhne západně od Blackpoolu do Morecambského zálivu a navazuje na pevninské oblasti hrabství Lancashire, kde má v plánu průzkum břidlicových ložisek Cuadrilla. Nedaleko se rozkládá velké podmořské pole konvenčního plynu, které těží energetická společnost Centrica.

Zdroje na půlstoletí

Cornelius odhaduje, že oblast, na kterou má licence, může skrývat až sedm bilionů krychlových metrů plynu, což je více, než Cuadrilla odhaduje na svém licencovaném území na pevnině. Podle Corneliuse je zde také možný nález ropy.

Loni britští geologové odhadli objem zásob zemního plynu v břidlicových horninách jen na severu Anglie na 37 bilionů metrů krychlových. Británie by z těchto zdrojů mohla při 10procentní výtěžnosti krýt celou svou spotřebu plynu zhruba na půlstoletí. Geologové přitom odhadují, že břidlicových zdrojů pod britskými vodami může být až desetkrát více než pod pevninou.

Otázka za miliardu

„Jsme si jisti, že zdroje tam jsou a jejich objem je nesmírný. Bude je možné vytěžit? To je otázka za miliardu dolarů,“ řekl Cornelius.

Těžba plynu štěpením hornin pomocí takzvaného frakování, které na pevnině naráží na odpor zelených aktivistů, se už řadu let používá v menším rozsahu pro zlepšení výnosů konvenčních vrtů ropy a plynu a běžně se používá u britských vrtů v Severním moři. Podmořské hydraulické štěpení za účelem komerční těžby plynu z břidlic se ale ještě nikdy nezkoušelo.