Británie: Střední a východní Evropu čekají obří investice do jádra

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Do konce desetiletí půjdou do jaderné energetiky ve střední a východní Evropě investice odhadem za více než 40 miliard liber (1,4 bilionu korun). Na Mezinárodním energetickém summitu, který v Praze pořádá britské velvyslanectví, to řekla náměstkyně tamního ministra energetiky a klimatických změn Sandip Verma. Summitu se účastní přes 200 zástupců vládních úřadů i soukromých společností z Velké Británie a regionu střední a východní Evropy.

„V České republice se jedná o dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Dvě nové elektrárny má v plánu postavit Polsko, v zemích jako Maďarsko, Rumunsko nebo Slovinsko dosluhují reaktory, které bude potřeba vyměnit,“ uvedla Verma. Podle ní je proto celý region velmi atraktivní i pro britské firmy.

Britská velvyslankyně v Česku Jan Thompsonová připomněla, že se v tuzemsku britské firmy na jaderném programu už podílejí. „Důkazem může být třeba dodávka turbíny společnosti Rolls Royce do Jaderné elektrárny Dukovany či vypracování dokumentace EIA k dostavbě Jaderné elektrárny Temelín společností AMEC,“ dodala Thompsonová.

Na summitu byla řeč i o zakázkách, které naopak mohou získat české a středoevropské firmy na ostrovech. Velká Británie plánuje vybudovat nové zdroje elektřiny o výkonu přibližně 60 GW a s nimi spojenou infrastrukturu. Čtvrtinu z toho by měly tvořit jaderné elektrárny. „Češi mají v této oblasti desítky let zkušeností, mají tedy britskému trhu co nabídnout,“ dodala Verma.

Britské firmy spolupracují s tuzemskými i v dalších průmyslových oblastech. Například společnost Stork se angažuje v obnově plynovodů spolu s firmou Net4Gas, která je jediným držitelem licence na přepravu zemního plynu v Česku.