Britové mají problém: Rakousko napadlo rozhodnutí o podpoře elektrárny Hinkley

Jaderná elektrárna Hinkley Point B

Jaderná elektrárna Hinkley Point B Zdroj: CC BY-SA 2.0: Robin Somes via Wikimedia

Rakousko se bude s Evropskou komisí soudit kvůli schválené státní podpoře pro výstavbu a provoz britské jaderné elektrárny Hinkley Point. Podalo proto příslušnou žalobu k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. EK loni souhlasila s plánem britské vlády investovat do stavby nové jaderné elektrárny 16 miliard liber (asi 560 miliard korun). Vídeň, která je dlouhodobým kritikem jaderné energetiky, ale tvrdí, že rozhodnutí je v rozporu s unijním závazkem na podporu obnovitelných zdrojů energie.

„Subvence tu jsou proto, aby podpořily nové moderní technologie, které jsou v zájmu všech států EU. V žádném případě se nevztahují na jadernou energetiku,“ uvedl v prohlášení rakouský kancléř Werner Faymann. „Jaderné elektrárny jsou nebezpečné, drahé a - ve srovnání s větrnou, vodní a solární energií - ekonomicky i ekologicky nekonkurenceschopné,“ dodal.

Projekt Hinkley Point na jihozápadě Anglie je součástí plánu Británie nahradit pětinu svých stárnoucích jaderných a uhelných elektráren. Bude také velkým vývozním kontraktem pro Francii, protože realizaci bude mít na starosti francouzská energetická společnost EDF. Projekt má být první zahájenou stavbou jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011.

Subvence tu jsou proto, aby podpořily nové moderní technologie, které jsou v zájmu všech států EU. V žádném případě se nevztahují na jadernou energetiku

O podpoře výstavby měla část eurokomisařů pochybnosti, protože některé modely hovořily o tom, že jaderná elektrárna by nejspíš vydělávala i bez podpory státu. Nakonec ale EK jen upravila podmínky pomoci tak, aby se zabránilo neoprávněnému poškození konkurence na trhu a snížily se finanční příspěvky od občanů.

Elektrárna Hinkley by měla zahájit provoz v roce 2023. Její životnost bude 60 let. Celkové náklady na výstavbu se odhadují na 24,5 miliardy liber. Elektrárna bude mít dva reaktory, jejich celková kapacita výroby bude 3,3 gigawattů. Na celkové výrobě elektřiny v Británii tak bude mít podíl sedm procent.