Britové našli ropu na Falklandech, spory s Argentinou zřejmě zesílí

Ložiska u Falkland zkoumá vrtná plošina Eirik Raude

Ložiska u Falkland zkoumá vrtná plošina Eirik Raude Zdroj: JUAN RAMON RODRIGUEZ SOSA, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Průzkumné vrty v okolí Falklandských ostrovů přinesly téměř okamžitý úspěch. Objev ropy a zemního plynu ale zřejmě vyvolá růst napětí mezi Velkou Británii a Argentinou, která si ostrovy v jižním Atlantiku rovněž nárokuje.

Výsledek průzkumného vrtu Zebedee v Severní falklandské pánvi je „lepší, než se čekalo“, uvedla společnost Falkland Oil and Gas, která je spolu s firmami Rockhopper a Premier Oil součástí konsorcia držícího povolení k průzkumu.

Úspěšný tak byl už první vrt ze šesti plánovaných. Průzkum oblasti by měl pokračovat dalších osm měsíců. „Je to fantastický začátek,“ prohlásil Samuel Moody, šéf Rockhopperu.

Zatím neznámý rozsah

„Nový objev je třeba připočíst k již značným zdrojům, které jsme v (podmořské) pánvi objevili. O to větší očekávání máme od riskantnějšího vrtu Isobel, poté se průzkumná plošina přesune do Jižní falklandské pánve,“ dodal Moody.

Vývoj cen ropy Brent:

Konsorcium zatím neupřesnilo, jaké množství surovin naleziště v oblasti označované jako Sea Lion ukrývá. Vrstva ropy je silná 25 metrů, zemní plyn tvoří vrstvu o mohutnosti 17,5 metru. „Plné ocenění významu dnešního nálezu zřejmě bude muset počkat na vyhodnocení celého průzkumu,“ uvedli analytici makléřské společnosti Stifel. Dodali, že zahájení těžby je při současných cenách ropy spíše otázkou vzdálenější budoucnosti.

Britové posilují obranu

Objev ropy a zemního plynu pravděpodobně povede ke stupňování napětí mezi Londýnem a Buenos Aires ve sporu o souostroví, který se táhne od 19. století.

Britský ministr obrany Michael Fallon nedávno oznámil posílení britské vojenské přítomnosti na ostrovech, že Argentina pravděpodobně připravuje invazi. „Nebezpečí zůstává, je to velmi konkrétní nebezpečí a my na něj musíme reagovat,“ řekl v rozhovoru pro BBC.

Argentina si na postup Britů následně oficiálně stěžovala u OSN. Ministr zahraničí Hector Timerman v dopisu Británii obvinil z „vyvolávání paniky“. Dodal, že Spojené království se chová jako „koloniální mocnost“. Argentina už dříve Londýn obvinila z „militarizace jižního Atlantiku“.