Brněnský Unis zřejmě přijde o zakázku za 27 miliard. Kvůli sankcím

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ceskarafinerska.cz

Brněnská inženýringová společnost Unis možná přijde o svůj zatím největší kontrakt, kterým měla být výstavba nové rafinerie v ruském Krasnodaru za zhruba jednu miliardu eur, tedy 27 miliard korun. Projektu chybí financování, komplikují jej také aktuální politické vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií kvůli situaci na Ukrajině.

Krasnodarský projekt jsme dotáhli až do předprojektové přípravy, včetně zpracování studie proveditelnosti, geologického průzkumu, geodetického zaměření pozemku a zpracování ekologické studie. Předprojektová příprava byla úspěšně zakončena veřejným projednání na úrovni orgánů regionu,“ uvedl Glozar.

V této fázi ale bohužel projekt už téměř dva roky stojí. Původně se na něm měly podílet i české banky a pojišťovna EGAP. Podle Glozara ale ruský investor hledá prostředky i jinde, například jednáním s potenciálními budoucími odběrateli produktů rafinerie. „Rusko dále opečováváme, cítíme ale, že v tuto chvíli je přijetí dost chladné. Zejména u velkých státem vlastněných společností, jako je například Gazprom, je to úplně evidentní,“ uvedl Glozar.

Nová rafinerie má v Krasnodaru nahradit stávající, která se postupným rozvojem města dostala do obydlené zóny a její další rozvoj tak není z ekologického a sociálního hlediska možný. Investorovi byla tedy předložena jako řešení varianta výstavby nového závodu ve vzdálenosti asi deset kilometrů za městem a postupného převedení výroby.

Největší za dobu existence

Zakázka v Rusku je zatím největší, kterou Unis za dobu své existence získal. Podobných projektů se podle Glozara na světě ročně v ropném byznysu realizuje jen několik. V případě Unisu by zároveň šlo o první zakázku na dodávku kompletní rafinerie.

Firma je aktivní zejména v Bělorusku a také v Iráku, kde chce v nejbližších měsících spustit novou jednotku na rozšíření produkce benzinu v rafinerii v irácké Basře. Víceletý projekt má pomoci řešit nedostatek benzinu v zemi, který je akutní po obsazení severoiráckých rafinérií islamistickými jednotkami.

Nedostatek pohonných hmot

V Iráku Unis působí dlouhodobě. Také projekt na rozšíření rafinerie za zhruba 50 milionů eur je víceletý. Zdržovaly jej mimo jiné i problémy s výstavbou a montáží, které na sebe vzala irácká strana. Rafinerie v Basře byla původně postavena firmami z bývalého Československa v 80. letech. Unis dodává v rámci jejího rozvoje tři nové technologické jednotky.

Vzhledem k vybranému umístění jednotek v podmáčeném a nestabilním terénu docházelo také k problémům při zakládání stavby. Termín dokončení se proto několikrát posunoval. Nyní je aktuální tím, že po obsazení rafinerií Baijí a Salaudin I a II na sever od Bagdádu islamistickými radikály má Irák nedostatek pohonných hmot, zejména benzinu.

Obrovské riziko

„Naši pracovníci už uvádí technologickou jednotku v Basře do provozu, a to i přes obrovské riziko, které s prací v regionu souvisí,“ uvedl Glozar. Podle něj se očekává spuštění provozu už letos. „Individuální zkoušky už proběhly, nyní začínají zkoušky se surovinou,“ uvedl Glozar.

Unis je inženýrskou společností, která se zaměřuje na dodávky větších investičních celků do ropného průmyslu. Aktivní je například, krom středního východu a Ruské federace, také v Bělorusku. Obrat firmy se pohybuje ročně kolem jedné miliardy korun.