Brusel chce po energetických firmách úspory, ČEZ je na rozpacích

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropské unii by se při zachování současných trendů nemuselo podařit splnit svůj nedávný závazek zvýšit o 20 procent energetickou účinnost do roku 2020. Proto Brusel navrhuje, aby distributoři energií či maloobchodní energetické společnosti museli povinně každoročně ušetřit 1,5 procenta z objemu prodané energie zaváděním úsporných opatření. Podle společnosti ČEZ je návrh v praxi nerealizovatelný.

Jako příklad dnes Evropská komise zmínila zvyšování účinnosti topných soustav či instalaci úsporných oken a střech u spotřebitelů. Komise také chce, aby úřady v zemích EU měly povinnost nakupovat jen energeticky účinné budovy.

„V současné podobě návrhu se jedná o v praxi nerealizovatelné opatření, věříme tedy, že v konečném návrhu dozná změn. Distributor či prodejce elektřiny nebo plynu totiž nemá možnost nijak ovlivnit spotřebu svých koncových zákazníků kromě toho, že by přikročil k jednostrannému přerušování dodávky elektřiny či plynu, což by ale bylo v příkrém rozporu se základním právem na dodávku energií řádně platícímu zákazníkovi,“ říká Eva Nováková, tisková mluvčí společnosti ČEZ. „Samozřejmě se snažíme zákazníky dlouhodobě k úsporám motivovat, například formou energetického rádce na našem webu, ale záleží na rozhodnutí zákazníků, zda naše rady využijí,“ dodává.

Členské státy by podle návrhu komise nicméně mohly navrhnout jiné mechanismy pro energetické úspory, například různé dobrovolné dohody či financování programů. Ty by ale musely vést ke stejným úsporám. Zbavily by nicméně energetické firmy navrhovaných povinností.

„Nejlevnější energie je taková, kterou vůbec nespotřebováváme,“ zdůraznila komise v prohlášení.

Kromě závazných cílů pro distributory a maloobchodní energetické firmy komise chce prosadit, aby veřejný sektor šel příkladem. Úřady tak budou tlačeny ke snižování spotřeby energií tím, že budou mít povinnost nakupovat energeticky účinné budovy, služby a produkty. Budou také muset, tedy pokud návrhy budou Evropským parlamentem a schváleny unijními státy.

Tři procenta úspornějších budov ve veřejném sektoru ročně od roku 2014

Komise navrhuje, aby od roku 2014 byly každoročně přebudovány s ohledem na vyšší energetickou účinnost tři procenta veřejných a vládních budov. V některých případech by renovace mohly ušetřit až 60 procent energie, tvrdí Brusel. Veřejné budovy zabírají 12 procent zastavěných ploch. Budovy (veřejné i soukromé) představují 40 procent konečné spotřeby energií, argumentuje komise.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou energetické úspory nezbytné, ale nesmí snižovat konkurenceschopnost podniků. „Návrh směrnice o energetické účinnosti musí být upraven na základě komplexního posouzení reálných dopadů. Jinak dojde kromě nadměrné regulace i k dalšímu významnému finančnímu zatížení českého průmyslu a snížení jeho konkurenceschopnosti,“ uvedl viceprezident SP Jan Rafaj.

Největší potenciál pro energetické úspory je podle SP u obytných budov. SP také předpokládá, že povinnost prodejců a distributorů energií ušetřit 1,5 procenta z objemu prodané energie ročně povede ke zvýšení transakčních nákladů a byrokracie. Tyto náklady se pak podle svazu promítnou do cen energií.