Brusel křísí systém obchodování s emisními povolenkami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ribarnica, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Obchodování s emisními povolenkami v Evropě (EU ETS) získá zpět svůj účel, tedy motivovat energetické firmy k přechodu k nízkouhlíkovým zdrojům energie. Tak hodnotí oslovení analytici návrh reformy EU ETS, který představila Evropská komise. Špatnou zprávou pro zastánce přechodu k bezuhlíkové energetice je, že systém bude funkční až za deset či patnáct let.

Do té doby nebudou ceny povolenek nutit elektrárenské společnosti ke stavbě modernějších a šetrnějších elektráren. Ty budou raději udržovat staré zdroje, které spalují především uhlí.

„Pokud chce EU dosáhnout požadované změny v energetickém mixu, cena povolenky musí co nejdříve vzrůst na minimálně 15 až 20 eur za tunu,“ říká Milan Hudak, hlavní analytik společnosti Virtuse Energy, která s povolenkami obchoduje.

Hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii Fatih Birol dokonce tvrdí, že při stávajících cenách uhlí a zemního plynu se vyplatí zavírat uhelné elektrárny až při ceně povolenky kolem 50 eur za tunu. Dnes stojí vypouštění tuny oxidu uhličitého desetkrát méně.

Příliš mnoho povolenek

Hlavním důvodem nefunkčnosti systému EU ETS je propad cen povolenek kvůli jejich nadbytku na trhu. Ten v roce 2020 dosáhne podle propočtů komise 2,5 miliardy tun. Brusel tomu chce čelit vytvořením stabilizační rezervy, která by po roce 2020 část tohoto přebytku z trhu odsála. Na trhu ponechá jen tolik volných povolenek, které umožní bezproblémové obchodování. Toto množství komise odhadla na 400 až 800 milionů tun.

Výpočty komise počítají s tím, že na hranici 800 milionů volných povolenek se trh dostane kolem roku 2025. Ke stejnému číslu dospěla i analýza banky UBS. „Pokud rezervní fond vznikne v roce 2021, může cena povolenek vzrůst do konce roku 2030 na 40 až 60 eur,“ odhaduje Hudak.

Konzultantská společnost Point Carbon soudí, že průměrná cena povolenek mezi lety 2020 a 2030 dosáhne 35 eur za tunu. To jsou částky, které mohou i podle energetických firem změny v energetickém mixu vyvolat.

Zákaz mezinárodních kreditů

Součástí revitalizace systému EU ETS je také rychlejší tempo snižování přidělovaných povolenek po roce 2020 a zákaz používání levnějších mezinárodních kreditů místo emisních povolenek. Ty nafoukly nynější přebytek o jednu miliardu tun CO2. Nyní se k návrhu komise budou muset vyjádřit členské státy a Evropský parlament.

„Varianty, které byly navrženy ve sdělení komise k reformě EU ETS do roku 2030, mají šanci na podporu členských zemí,“ komentuje nadcházející vyjednávání Kateřina Kolaciová ze společnosti Vertis Environmental Finance, jež zprostředkovává obchodování s povolenkami.