Brusel se vložil do německého sporu o dráty. V zájmu Energetické unie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Berlín získal ve svém sporu s neústupným bavorským premiérem Horstem Seehoferem o stavbu energetického vedení ze severu Německa do Bavorska nového stoupence. Jak prohlásil evropský komisař pro energetiku Miguel Arias Cañete, vedení by se mělo postavit, protože jde o energetickou bezpečnost celé Evropy.

Předseda CSU a Bavorský premiér se po řadu měsíců pře se spolkovou vládou o výstavbu dvou dálkových vedení, která mají přivést proud od větrných elektráren na severu a východě země na jih do Bavorska.

Projekt narazil na odpor veřejnosti, na jejíž stranu se přidal i Seehofer. Místo dovozu elektřiny z jiných spolkových zemí prosazuje dotování provozu ztrátových plynových elektráren či stavbu zcela nových plynových zařízení. Vybudování dálkových vedení by pak podle něj bylo zbytečné.

Bavorské "Ne" s celoevropskými dopady

Seehoferům přístup ale podle Cañeteho odporuje evropským zájmům. „Evropská komise hodnotí německá dálková vedení jako evropské projekty společného zájmu,“ řekl týdeníku Spiegel evropský komisař.

„Přestože se jedná o vnitrostátní vedení, mají přímý vliv na další evropské země,“ uvedl Cañete s tím, že rychlá výstavba těchto „energetických dálnic“ je „důležitá pro vznik celoevropské energetické sítě“ a evropského vnitřního trhu s elektřinou.

Připlatí si Bavoři?

Cañete ve středu spolu s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem představil projekt Energetické unie. Klíčovým bodem plánu je urychlená výstavba elektrických a plynových sítí propojujících členské země, která si do roku 2020 vyžádá investice přesahující 150 miliard eur.

Pokud se vedení ze severu na jih Německa nepostaví, může to mít podle Cañeteho nepříjemné důsledky pro koncové odběratele. Brusel by totiž mohl Německo přinutit rozdělit místní trh s elektřinou na severní a jižní zónu. Zákazníci v Bavorsku a Bádensku-Württembersku by kvůli tomu za elektřinu zaplatili až o deset procent více.

Cañete se ale zároveň vyslovil v tom smyslu, že Seehofer nakonec dokáže s německým ministrem pro hospodářství a energetiku Sigmarem Gabrielem najít společnou řeč. „Evropská komise se domnívá, že klíčem je dialog všech zúčastněných stran,“ řekl.