Budoucí francouzské úložiště jaderného odpadu zasáhl sesuv půdy, jeden mrtvý

Jaderný odpad

Jaderný odpad Zdroj: IAEA Imagebank CC BY-SA 2.0 Flickr

Při sesuvu skály ve francouzském podzemním výzkumném středisku, které se má stát místem trvalého uskladnění jaderného odpadu, zahynul technik. Další člověk utrpěl zranění.

Podle prvních zjištění se při navrtávání zřítilo průčelí jedné ze štol, kde odborníci prováděli geofyzikální měření. Podzemní komplex, který zatím slouží ke zkouškám, byl následně evakuován. Odborníci teď prověřují stabilitu štol.

Francie chce v západofrancouzské obci Bure trvale uskladnit vysoce radioaktivní odpad, žádné jiné náhradní místo určeno nebylo, uvedla agentura DPA. Podzemí již roky zkoumají vědci. Očekává se, že státní agentura Andra, která má správu jaderného odpadu na starosti, požádá v roce 2017 o příslušné povolení tak, aby od roku 2025 mohla nukleární odpad v areálu ukládat.

Ve světě prozatím žádné trvalé úložiště jaderného odpadu zprovozněno nebylo, nejblíže k tomu má Finsko. To loni v listopadu jako první země na světě vydalo stavební povolení k jeho vybudování, uvedení do provozu se předpokládá v roce 2023.

Trvalé úložiště plánuje i Česká republika. Správa úložišť radioaktivních odpadů pro ni navrhla sedm lokalit, ta konečná má být stanovena do roku 2025. Očekává se, že úložiště by mohlo být uvedeno do provozu v roce 2065.