Budvar vyhrál důležitou známkoprávní bitvu o Británii

Budvar, pivo, pivovarnictví

Budvar, pivo, pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

Budějovický Budvar může dál používat ve Velké Británii značku Budweiser. Britský odvolací soud totiž včera definitivně zamítl požadavek koncernu Anheuser-Busch InBev, který dlouhodobě usiloval o zákaz používání jména Budweiser českobudějovickým pivovarem na tomto důležitém trhu.

Tribunál tak napsal zatím poslední kapitolu v dlouhotrvajícím známkoprávním sporu mezi Anhauser-Buschem, americkým výrobcem piva Budweiser, a tuzemským národním podnikem.

„Naše ochranná známka Budweiser i nadále zůstává platně zapsána v britském registru ochranných známek,“ vysvětlila právnička tuzemského pivovaru Helena Lejtnarová. „Vítězství je pro nás velmi důležité jak z komerčního, tak i z právního hlediska,“ dodala. Spojené království je po Německu a Slovensku třetím nejdůležitějším exportním teritoriem pro značku Budweiser Budvar.

Bitva o Británii se táhne od roku 1976, kdy Budvar zaregistroval ve Spojeném království značku Bud. Poté si oba rivalové postupně zapsali jméno Budweiser a v roce 2000 soud povolil užívání značky na Ostrovech Američanům i Čechům. Anhauser se s tím nesmířil, přičemž právní válka vygradovala loni u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku, který rozhodl ve prospěch Budvaru. Nyní tuzemská firma uspěla i u britského odvolacího tribunálu.

„Verdiktem jsme zklamáni, ale nemá žádný dopad na naše práva na užívání značky Budweiser, ani na naše obchody ve Velké Británii,“ uvedl ve svém vyjádření AB-Inbev.

Podle Marka Blaira, partnera advokátní společnosti Marks & Clerk Solicitors, která Budvar zastupuje, včerejší rozhodnutí reflektuje situaci na trhu, kde vedle sebe dlouhodobě koexistují oba pivovary. „Je to další příklad toho, jak má být vykládáno právo na používání ochranné známky v rámci obchodního kontextu,“ konstatoval Blair.