Bulhaři začnou projednávat osud licence ČEZ

Budova ČEZ v Sofii

Budova ČEZ v Sofii Zdroj: Petr Horky

Již v úterý zahájí bulharští regulátoři jednání o tom, zda má energetická skupina ČEZ přijít o licenci k distribuci elektřiny. ČEZ se v Bulharsku potýká s problémy na několika frontách, mimo jiné je podezřelý z pokusu obejít zákon o veřejných zakázkách. Firma jakékoli obvinění z protiprávní činnosti odmítá.

Rozhodnutí regulátora o budoucnosti jednoho v největších distributorů elektřiny v zemi by mohlo být známo do poloviny června. Provozní ředitel společnosti ČEZ v Bulharsku Petr Baran už dříve prohlásil, že firma nehodlá z bulharského trhu odcházet.

Problémy bulharské odbočky české společnosti v Bulharsku začaly po masových protestech proti vysokým účtům za elektřinu, které 19. února spustily proces o možném odebrání licence ČEZu a den poté vyústily v pád pravicové vlády Bojka Borisova.

Údajné prohřešky, kterými se regulační úřad zabývá, se týkají chyb v protokolech o instalaci elektroměrů, zpoždění povinných výkazů a především případného porušení zákona o veřejných zakázkách.

Trestní stíhání

Kvůli možnému pokusu obejít zákon bulharské úřady už v případě ČEZu zahájily trestní stíhání. Stalo se tak poté, co tuto firmu, další českou společnost Energo-Pro působící v Bulharsku a rakouskou EVN v minulých týdnech prověřovala bulharská prokuratura. Trestní stíhání se v případě ČEZu týká hlavně údajných pochybení, která prý prokuratura zjistila ve smlouvách uzavřených při sjednávání veřejných zakázek.

Mimo to chce prokuratura v případě ČEZu prověřit rozdělování dividend, při němž bulharské ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své povinnosti. Proti Energo-Pro trestní stíhání zahájeno nebylo. EVN z této kontroly vyšla bez zjištěných nedostatků.

Špatná kontrola smluv

ČEZ minulý týden připustil, že audit jeho bulharské odbočky ukázal nedostatky při kontrole smluv se subdodavateli, kteří pro firmu v zemi zajišťují odečet elektřiny a výměnu elektroměrů. Koncoví odběratelé ale prý poškozeni nebyli. Bulharsko je už druhou zemí, kde společnosti ČEZ hrozí odebrání licence; v lednu o odejmutí licence rozhodl regulační úřad v Albánii. V Bulharsku se působením české firmy kromě prokuratury zabýval i místní antimonopolní úřad. Ten pojal podezření, že ČEZ, Energo-Pro a EVN chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele elektřiny.

ČEZČEZ | E15

Česká společnost se kvůli postupu bulharských úřadů minulý měsíc obrátila na Evropskou unii. Napadla hlavně výzvy bývalého premiéra Borisova a tamní prokuratury k odebrání licence. Podle ČEZu tato iniciativa přísluší jen regulačnímu úřadu, a postup bulharské prokuratury tak mohl být v rozporu s bulharským i unijním právem. Šéf Evropské komise José Barroso na začátku dubna sdělil, že EK stížnost ČEZu vyhodnocuje.