Bulharská vláda opět otočila, problematické zbrojní společnosti neprodá

Bulharský obojživelný vůz MT-LB při cvičení amerických mariňáků

Bulharský obojživelný vůz MT-LB při cvičení amerických mariňáků Zdroj: Public domain

Pravicový bulharský kabinet znovu změnil názor na prodej dvou státních zbrojařských firem. Ministr financí Božidar Lukarski v úterý oznámil médiím, že vláda zařadila výrobce munice VMZ Sopot a exportní společnost Kintex na seznam firem chráněných proti privatizaci.

Minulý týden se přitom prodej těchto dvou společností objevil v rozpočtovém výhledu, na základě něhož by se VMZ Sopot měl prodat za dva roky a Kintex za tři. Podle dokumentu bulharská vláda utržené peníze použije na zakoupení víceúčelových lodí pro námořnictvo a bojových letounů pro letectvo, které mají nahradit současné MiGy-29. Armáda plánuje investice za celkem 1,2 miliardy eur.

Proti přesunu firem do soukromých rukou protestovala opoziční sociální demokracie, která argumentovala národní bezpečností a sociálním dopady privatizace. Bulharská vláda se výrobce munice v minulosti už několikrát pokoušela neúspěšně prodat.

Boj o přežití

Obě firmy spravované ministerstvem financí v posledních letech bojují o přežití, píše server DefenseNews. Zadlužená VMZ Sopot upadla do insolvence v roce 2008. Loni ji postihla série výbuchů, z nichž jeden zabil dodavatele amerického ministerstva obrany. Neštěstí zastavila provoz v závodě a generální ředitel rezignoval. Po obnovení výroby ovšem začala firma nabírat nové zaměstnance, podle ministerstva financí získala zakázky za 150 milionů eur.

VMZ Sopot vyrábí dělostřeleckou munici, protiletadlové a protitankové rakety, granáty a další typy střeliva. Společnost Kintex se specializuje na export vojenského vybavení, zbraní a strojů. Na konci března prokuratura a státní agentura pro národní bezpečnost začaly firmu vyšetřovat kvůli některým jejím zakázkám. Bližší detaily ovšem úřady nezveřejnily.