Bulharsko rozjelo řízení o odebrání licence ČEZ a Energo-Pro

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Bulharský energetický regulátor DKEVR zahájil řízení o odebrání licence se třemi dodavateli elektřiny: dcerou české skupiny ČEZ, českou společností Energo-Pro a rakouskou EVN. Firmy do dneška neuhradily státní energetické společnosti NEK dluh ve výši 347,6 milionu leva, což je v přepočtu 4,8 miliardy korun.

„Státní komise pro energetickou a vodní regulaci zahájila řízení k odebrání licencí na činnost 'veřejná distribuce elektřiny', vydaným společnostem EVN Bulgaria Electricity, ČEZ Electro Bulgaria a Energo-Pro,“ cituje ze sdělení regulačního úřadu agentura Reuters. Regulátor opírá své rozhodnutí o tvrzení, že firmy ohrožují bezpečnost dodávek elektřiny tím, že zadržují peníze určené pro NEK. Státní společnost pak nemůže platit výrobcům energie.

DKEVR dal dodavatelům elektřiny lhůtu sedm dnů, aby uhradily dlužnou částku, kterou NEK nově spočítal na 347,6 milionu leva. Do 14 dnů mají distributoři zaslat písemné připomínky k rozhodnutí o zahájení řízení o odebrání licence. Veřejné slyšení je naplánováno na 7. dubna.

ČEZ a spol. od vypuknutí kauzy tvrdí, že se žádného porušení licenčních podmínek nedopustily. „Trváme na tom, že k odebrání licence neexistuje žádný důvod, ČEZ vždy postupoval plně v souladu s bulharskou legislativou. Připomíná nám to však situaci z minulého roku, kdy se ukázalo, že k odebrání licence neexistuje důvod,“ říká Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ.

Energetické firmy trvají na tom, že NEK dluží jim 302 milionů leva za úhradu nákladů na obnovitelné zdroje energie. Šéf bulharského regulačního úřadu Bojan Boev už ve včerejším večerním prohlášení připustil, že firmy ČEZ, EVN a Energo-pro můžou mít nárok na platby od společnosti NEK.

„Distribuční společnosti nesmí samy rozhodnout o zadržení plateb. Ale do konce března by měly předložit své požadavky na náhradu nákladů vzniklých ze zákonem uložených závazků veřejné služby,“ řekl Boev. Mechanismus pro náhradu škody a její výši určí regulátor.

Už včera EVN poslala státní společnosti NEK 32 milionů leva jako výpomoc při řízení likvidity. ČEZ zaplatil osm milionů leva s tím, že další dvě splátky uhradí do konce měsíce. „Jde o standardní platby distribuce a nikoliv o ústupek či o vrácení peněz,“ vysvětluje Půlpánová. Podle bulharských médií poslala osm milionů leva také společnosti Energo-Pro. NEK obě platby odmítl, že nejde o splátky dluhů, které vůči NEK distributoři mají.

Existenční záležitost

Z celkového balíku údajného dluhu požaduje NEK po ČEZu 67,3 milionů leva. Energo-Pro by mělo zaplatit 63,7 milionů a EVN 216 milionů leva. Všichni dodavatelé elektřiny tvrdí, že tyto platby by ohrozily jejich existenci. Jednak proto, že NEK jim dluží úhradu za elektřinu z obnovitelných zdrojů, jednak kvůli tomu, že regulátor v minulém roce dvakrát snížil regulovanou cenu elektřiny, čímž výrazně omezil jejich příjmy.

Nynější souboj regulátora a vlády s energetickými firmami se týká především snahy vlády snížit ceny elektřiny pro konečné spotřebitele. Loni Bulhaři právě kvůli drahé elektřině vyšli do ulic a vláda poprvé začala hrozit odnětím licencí distributorům. Nyní Bojan Boev připustil, že výsledkem nynějšího sporu může být zvýšení cen elektřiny.

EVN už ústy regionální manažera Jorga Zolfelnera vládě pohrozila, že v případě odnětí licence se obrátí na Centrum pro řešení investičních sporů při Světové bance, aby spor mezi vládou a firmou vyřešilo. ČEZ se už loni obrátil dopisem na Evropskou komisi, aby v Bulharsku dohlédla na dodržování evropských energetických pravidel .