Čeká těžbu z břidlice útlum? Firmy v USA osekávají rozpočty

Těžba surovin pomocí frakování

Těžba surovin pomocí frakování Zdroj: Joshua Doubek via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Po letošním padesátiprocentním propadu cen ropy museli těžaři z břidlice razantně osekat své rozpočty. Jak ale ukazují jejich kapitálové plány na příští rok, časy úspor neskončí. Podle analytiků agentury Moody’s lze v průměru čekat škrty ve výši deseti až patnácti procent, část velkých těžařů chce ale šetřit mnohem razantněji. Vzhledem k růstu produktivity v odvětví to ovšem nemusí automaticky znamenat, že firmy začnou těžit méně ropy.

Mnozí těžaři snížili své rozpočty pro tento rok o 30 až 40 procent. Také v dalších dvanácti měsících by je mohli snižovat dvouciferným tempem, uvádí Reuters na základě předběžných plánů společností Devon Energy, Continental Resources a Marathon Oil.

Všechny patří ve svém oboru k největším, neméně výrazný je také jejich rozsah úspor. Prvně jmenovaná firma očekává, že příští rok vynaloží na průzkum nových ložišek a těžbu z těch stávajících nanejvýš 2,5 miliardy dolarů (62,2 miliard korun). Letos tato suma dosáhla čtyř miliard dolarů (necelých sto miliard korun).

Vývoj cen severoamerické lehké ropy:

Podobně šetřit hodlá také zmíněná Continental Resources těžící v Severní Dakotě. Utratí zhruba o 1,6 miliardy dolarů (skoro 40 miliard korun) méně, v porovnání s letošním rokem o necelou polovinu. Objem těžby kolem 200 tisíc barelů denně se jí ale zřejmě podaří zachovat. Těžařům totiž klesají náklady na prodej suroviny a správu vrtů.

Existují však i takové společnosti, které mají v plánu snižovat spolu s výdaji i samotnou těžbu. Hess Corporation podle serveru Fuelfix seškrtá rozpočet o 27 procent. Sníží se tak na tři miliardy dolarů. Denní produkce ropy a zemního plynu současně klesne o 8,7 procenta na přibližně 340 tisíc barelů.

Rozmach frakování vytvořil statisíce pracovních míst
Rozmach těžby ropy a plynu z břidlicových ložisek ve Spojených státech vytvořil v letech 2005 až 2012 zhruba 725 tisíc nových pracovních míst. Zmírnil tak negativní důsledky finanční krize. Vyplývá to ze studie amerického Národního úřadu ekonomického výzkumu (NBER). Studie mohla ovlivnit diskuzi ohledně takzvaného frakování, tedy hydraulického štěpení používaného k těžbě z břidlicových ložisek.
Při frakování se do hlubokých hornin vhání pod tlakem voda s pískem a chemikáliemi, což horninu rozbíjí a z trhlin pak proudí potrubím zpět ropa či plyn. Technologie má řadu odpůrců, kteří poukazují zejména na ekologická a zdravotní rizika takovéto těžby. „Zastánci a odpůrci frakování v debatách poměřují jeho ekonomický přínos s dopady na zdraví a životní prostředí,“ uvedla univerzita Dartmouth College, jejíž profesoři se na studii podíleli.
Rozmach těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech výrazně přispěl ke globálnímu převisu nabídky ropy nad poptávkou, který tlačí dolů ceny suroviny. Ty se nyní kvůli vysokým dodávkám na trh nacházejí pod 50 dolary za barel, zatímco v polovině loňského roku se pohybovaly kolem 115 dolarů za barel. Zdroj: čtk

Saúdská Amerika aneb jak se hraje hra s ropou