Cena elektřiny žene vzhůru energetické akcie, nejvíc vydělaly konvenční elektrárny

Zisky energetických akcií

Zisky energetických akcií Zdroj: E15

Ilustrační foto.
Stožáry vysokého napětí
2
Fotogalerie

Elektřina od začátku loňského roku zdražila o pětinu. Investoři do akcií některých elektrárenských společností si ale připsali zisk i přes 80 procent.

Tradiční energetika je prý stagnující odvětví. Elektřina z uhlí a částečně i z plynu je pod tlakem politiků a nevynáší už zdaleka tolik jako dříve. Jenže investoři do akcií energetických firem to vidí jinak. Stačilo, aby se loni nastartoval růst cen elektřiny, a výnosy z akciových energetických investic stagnaci v žádném případě nepřipomínají.

Kometou mezi energetickými tituly se od začátku loňského roku stal německý Uniper. Do něj E.ON vyčlenil před časem tradiční elektrárny a jeho část prodal na burze. Necelou polovinu akcií koupila také finská společnost Fortum, která by chtěla pořídit celý většinový balík.

Za poslední rok a tři měsíce cena akcií Uniperu vzrostla o 85 procent. Přitom německá elektřina na burze za stejnou dobu zdražila jen o 20 procent. „Jedním z důvodů, proč je růst akcií nadproporcionální vůči cenám elektřiny, je fakt, že velká část nákladů Uniperu je fixního charakteru a do čistého zisku se projevuje nárůst cen elektřiny relativně výrazněji než do výnosů,“ uvádí analytik společnosti Cyrrus Josef Navrátil.

Německé firmě pomohlo, že ještě před pár měsíci investoři oceňovali její akcie poměrně nízko. „Po německých volbách ale odpadlo riziko, že by se na vládě mohli podílet Zelení se svými záměry na urychlené zavírání uhelných elektráren,“ dodává Tomáš Sýkora z Patrie motiv, který investiční apetit u Uniperu pomohl odbrzdit. Plynové elektrárny Uniperu se zase díky poklesu ceny plynu dostaly skokově do zisku.

Podobný příběh má za sebou také rakouský výrobce elektřiny Verbund. I jeho akcie vyhnaly ceny elektřiny o 50 procent vzhůru. „Verbund má téměř výhradně vodní elektrárny. Růst cen elektřiny se u něj projevuje přímo v zisku, zatímco ostatním výrobcům rostly i náklady, jak zdražovalo uhlí nebo emisní povolenky,“ říká analytik České spořitelny Petr Bártek. Protože je firma více závislá na množství vody v přehradách, neprodává elektřinu tak jako například český ČEZ na několik let dopředu. Proto aktuální zdražování elektřiny ovlivňuje už nynější hospodářské výsledky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!