Ceny ropy padají a i rostou. Dolů je tlačí zvyšování sazeb, nahoru zase snížení těžby

Ropa

Ropa Zdroj: Pexels

Ropa
Ropa
3
Fotogalerie

Ceny ropy se pohybují oběma směry. Dolů je tlačí očekávané zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) i Evropskou centrální bankou (ECB). Impulsem pro jejich růst je pondělní naznačení Rijádu, že by skupina OPEC mohla snížit těžbu, aby tak kompenzovala případný návrat íránské ropy na trh.

Krátce po 19:10 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupala o 0,4 procenta na 99,70 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala 0,1 procenta na 92,39 dolaru za barel. Za celý týden Brent směřuje k růstu o přibližně 2,2 procenta, zatímco WTI se blíží růstu o 0,8 procenta.

Americká ekonomika bude po určitou dobu potřebovat přísnou měnovou politiku, než se podaří dostat inflaci pod kontrolu. To znamená pomalejší růst, slabší trh práce a určitou "bolest" pro domácnosti a podniky, uvedl ve svém dnešním projevu šéf Fed Jerome Powell. Na inflaci podle něj neexistuje rychlý lék.

Naznačil tím, že Fed pravděpodobně v nadcházejících měsících přistoupí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb a soustředí se na zkrocení nejvyšší inflace za poslední čtyři desetiletí, napsala agentura Reuters.

Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU

Video placeholde
Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy • Pavlína Horáková

Na začátku seance oba druhy ropy posilovaly o více než jeden dolar vlivem pozitivních statistik amerického hospodářství z předchozího dne. Po vystoupení Powella ceny ropy zisky smazaly a vzhledem k poslednímu závěru oslabily.

S ohledem na zhoršování výhledu inflace chtějí podle zdrojů Reuters někteří zástupci ECB na zasedání 8. září diskutovat o zvýšení úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu, i když hrozí recese.

Minulý měsíc ECB v reakci na prudký růst inflace poprvé od roku 2011 zvýšila základní úrokové sazby, a to výrazněji, než původně avizovala. Její základní úrok se dostal na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016.

Saúdská Arábie, faktický lídr Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), v pondělí naznačila možnost snížení těžby. Tímto krokem chce kompenzovat potenciální návrat íránské ropy na trhy, pokud Teherán obnoví se Západem jadernou dohodu.

V pátek se Spojené arabské emiráty staly posledním členem ze skupiny těžařů OPEC+, který prohlásil, že se ztotožňuje s názorem Rijádu, informovala s odvoláním na obeznámený zdroj agentura Reuters. Skupina zahrnuje země OPEC a jejich spojence v čele s Ruskem.