Ceny ropy rostou nejvíce za sedm let. Důvodem je strach z konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou

Ropná plošina.

Ropná plošina. Zdroj: Profimedia.cz

Ceny ropy ve středu rostly a cena severomořské ropy Brent poprvé za sedm let stoupla nad 90 dolarů za barel. K růstu přispívá geopolitické napětí v Evropě a na Blízkém východě, které by mohlo narušit dodávky na trh. Ty jsou již v současnosti slabé, napsala agentura Reuters.

Kolem 17:30 si cena severomořské ropy Brent připisovala 2,4 procenta a prodávala se za 90,33 dolaru za barel. Je to poprvé od října 2014, kdy překonala hranici 90 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 2,6 procenta na 87,81 dolaru za barel.

Obavy z možného útoku Ruska na Ukrajiny a následných sankcí provázejí i spekulace o možném přerušení dodávek strategických surovin jako ropa a zemní plyn. Evropské plynové zásobníky jsou přitom ve špatném stavu už nyní.

„Znepokojení z možného narušení dodávek z Blízkého východu a Ruska poskytuje býčí potravu pro trh s ropou,“ uvedl analytik firmy PVM Stephen Brennock. Investoři označují za býčí trh takový, který delší dobu silně roste a nálada investorů je optimistická.

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Americký prezident Joe Biden v úterý uvedl, že v případě invaze Ruska na Ukrajinu zváží osobní sankce vůči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Napětí navíc panuje i na Blízkém východě. V pondělí jemenské hnutí Húsíů uskutečnilo raketový útok na základnu ve Spojených arabských emirátech.

„Světové zásoby ropy nadále klesaly, jelikož se producenti potýkali s obnovou produkce na úroveň před pandemií,“ popsal Reuters další důvody cenového trendu Andrew Lipow z Lipow Oil Associates v Houstonu. Některé země totiž bojují s tím, aby vůbec naplnily kvóty, které jim dohoda skupiny OPEC a jejich partnerů umožňuje. Patří mezi ně i Rusko.

Poptávka po surovině na druhou stranu zůstává silná. „Trh byl v podstatě neustále podzásobován od poloviny roku 2020 kvůli škrtům skupiny OPEC+ a pokračujícímu oživení poptávky,“ vysvětlil podle agentury Bloomberg analytik norské finanční skupiny DNB ASA Helge André Martinsen. 

Investoři nyní také čekají na konec dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Očekává se, že Fed naznačí plány na zvýšení úrokových sazeb v březnu kvůli vysoké inflaci.

Další důležitou událostí pro trh s ropou bude příští jednání skupiny OPEC+ o těžbě. Skupina zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence v čele s Ruskem. Zasedání se uskuteční 2. února a OPEC+ na něm bude zvažovat nové zvýšení těžby. OPEC+ postupně ruší rekordní snížení těžby z roku 2020. Měsíčně zvyšuje denní těžbu o 400 tisíc barelů.

V USA zásoby ropy v uplynulém týdnu vzrostly o 2,4 milionu barelů. Analytici čekali naopak jejich mírný pokles. Zásoby pohonných hmot pak stouply nejvýše za téměř rok.