Ceny v průmyslu loni po pěti letech klesly. Zlevnila elektřina i ropa

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Ceny průmyslových výrobců v České republice loni klesly o 0,8 procenta, a snížily se tak poprvé od roku 2009. Dolů šly ceny elektřiny a plynu, těžby i ropných produktů. Zvýšily se naopak ceny dřeva, papíru a tisku, dopravních prostředků a vody.

V prosinci ceny průmyslových výrobců zrychlily meziroční pokles o dvě procenta na 3,7 procenta, což je nejvýraznější propad od října 2009. Ve stavebnictví a službách ceny opět stouply. Oznámil to Český statistický úřad. Dál se v prosinci snižovaly také ceny zemědělských výrobců.

„Neznamená to ovšem, že ceny v průmyslu klesají rychle napříč celým odvětvím. Za tímto poklesem stojí především levná ropa a nižší ceny energií na světovém respektive evropském trhu. Tedy mimochodem vše co stojí zcela mimo vliv centrální banky,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dodal, že na druhé straně se však levnější energie včetně pohonných hmot pozitivně promítnou do hospodaření firem i domácností.

„Ceny průmyslových výrobců opět zaznamenaly rychlejší sestup, než se čekalo,“ komentoval čísla analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Není podle něj překvapením, že za posledním poklesem stojí především ropa. Podle analytika skupiny Roklen Lukáše Kovandy lze předpokládat, že snižující se ceny v průmyslu se postupně promítnou do deflačních tlaků v širší ekonomice. Míra inflace přitom už nyní zdaleka nedosahuje hodnot prognózovaných ČNB, dodal.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců | CSU

Díky levnější ropě čeká Českou republiku podle Dufka velmi nízké inflace a méně peněz bude potřeba na financování dovozu komodit ze zahraničí. „Teoreticky se tak může v letošním roce tímto způsobem ušetřit až 70 miliard korun, které budou moci firmy a domácnosti tratit, investovat či jen uspořit,“ konstatoval analytik.

Obavy z deflace

Proti listopadu se snížily ceny v průmyslu a službách, ve stavebnictví stagnovaly a v zemědělství vzrostly. Ceny průmyslových výrobců meziročně klesaly po celý loňský rok s výjimkou srpna. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly v roce 2014 v průměru nižší o 0,3 procenta.

Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v prosinci klesla na 0,1 procenta z listopadových 0,6 procenta, což vyvolalo u investorů obavy z deflace a reakce České národní banky a vedlo k oslabení koruny. V průměru za celý loňský rok spotřebitelské ceny v Česku vzrostly o 0,4 procenta, tedy nejméně od roku 2003.

„Průmysl sklízí pozitivní nabídkový šok, který přichází ze zahraničí a snižuje mu provozní náklady. Cenového impulsu, který by vrátil inflaci do blízkosti cíle ČNB, se proto hned tak nedočkáme,“ uvedl Dufek.

Prosinec srážel ceny dolů

Ceny zemědělských výrobců v průměru za loňský rok klesly o 3,7 procenta, o rok dřív rostly. Stálo za tím zlevnění rostlinných výrobků o desetinu, živočišné naopak zdražily o zhruba pět procent. Ceny stavebních prací loni podle odhadu stouply o 0,4 procenta, o rok dřív klesaly. Vývoj z předloňského poklesu na loňský růst o 0,3 procenta obrátily také ceny tržních služeb v podnikatelské sféře.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců | CTK

V samotném prosinci ceny v zemědělství zrychlily meziroční pokles na 7,7 procenta, v rostlinné výrobě se snížily o desetinu a v živočišné o víc než čtyři procenta. Pokles cen v průmyslu ovlivnilo hlavně skoro čtvrtinové zlevnění koksárenských a ropných produktů. Ceny stavebních prací podle odhadů stejně jako ceny služeb se zvýšily o 0,8 procenta, tedy stejným tempem jako v listopadu.

Rok poté: Byly intervence ČNB úspěchem?