Černý prosinec: Průmysl i stavebnictví klesly o více než 10 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Pavla Kreuzigerova

Loňský prosinec byl pro stavební firmy a průmysl mimořádně neúspěšný. Stavební výroba se meziročně propadla o 17,3 procenta a pokračovala tak v celoroční krizi. Průmyslová výroba spadla o 12,5 procenta.

Za prosincovým poklesem průmyslové produkce podle statistiků z ČSÚ stojí propad výroby motorových vozidel, strojů a zařízení. Za celý loňský rok klesla průmyslová výroba o 1,2 procenta. Po vyloučení sezonních vlivů byla prosincová produkce meziročně nižší o 5,8 procenta. „Průmyslu se v prosinci vyloženě nedařilo. Zakončil rok 2012 neúspěchem a nese si s sebou handicap i do roku 2013,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Zpracovatelský průmysl, klíčová oblast průmyslu, si pohoršil o 13,4 procenta. Nedařilo se ani jednomu ze sledovaných odvětví, poklesy se pohybovaly v různě velkých intencích od pěti do 30 procent, sdělil analytik.

Automobilový průmysl ale podle něj není jedinou oblastí, na které stojí česká ekonomika, i když ji zásadním způsobem ovlivňuje. Protože automobilky mají v Česku velkou řadu dílčích dodavatelů, tak omezení výroby aut se logicky dotýká i všech dodavatelů, kteří také musí ubírat na své výrobě, myslí si Kozub.

„Domácí výsledky průmyslové produkce a stavebnictví nejsou dobré, je ale potřeba podívat se do zahraniční – Spojené státy se letos s největší pravděpodobností vrátí na předkrizovou úroveň i po očištění od inflace, z chování světových trhů lze vyčíst to, že věří, že na své dno už si sáhla i Evropa. Z toho vyplývá, že růst by měl čekat ve střednědobém horizontu i nás – pokud k tomu vytvoříme podmínky v podobě na jedné straně jednoduchého stavebního zákona a na druhé straně kvalitní infrastruktury,“ říká Milan Kratina ze společnosti Managing Partner skupiny Accolade.

Hodnota nových zakázek v prosinci meziročně klesla o 11,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 9,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí v prosinci meziročně poklesly o 10,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky o 13,4 procenta.

Průmyslová produkce 2012Průmyslová produkce 2012

Statistici spočítali také výsledky posledního loňského čtvrtletí, podle kterých se meziročně tuzemská průmyslová produkce snížila o 3,9 procenta a po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 5,1 procenta. Poslední čtvrtletí mělo loni o jeden pracovní den více než předloňské. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly ve čtvrtém čtvrtletí meziročně nižší o 2,6 procenta a nové zakázky klesly o 2,4 procenta.

Průmyslová produkce 2012Průmyslová produkce 2012

Útlum nastal koncem loňského roku také ve stavebnictví. Po zohlednění počtu pracovních dnů stavební výroba v prosinci klesla o 14,1 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 15,7 procenta a v inženýrském stavitelství se snížila o 21,8 procenta. Stavební úřady vydaly v prosinci 7790 povolení, tedy o 7,1 procenta méně oproti předchozímu roku. Orientační hodnota těchto staveb vzrostla o 27,3 procenta na 24,8 miliardy korun.

„Oproti výsledkům stavební výroby byl propad průmyslu ještě slabým odvarem. Stavební výroba padá, a to je patrné z téměř všech ukazatelů. I v tomto sektoru je oživení daleko. V letošním roce čekáme oproti loňsku mírné snížení propadu, ale nikoliv proto, že bychom čekali oživení v sektoru stavebnictví, ale protože statistici budou vycházet z nižší základny,“ hodnotí vývoj Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Počet dokončených bytů se v prosinci meziročně snížil o 2,3 procenta na 4582 bytů. Počet zahájených bytů klesl o 5,1 procenta na 1810. Stavební produkce za celé čtvrté čtvrtletí loňského roku meziročně klesla o 7,8 procenta, po zohlednění počtu pracovních dnů pokles činí 8,4 procenta.

Počet stavebních zakázek stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci ve čtvrtém čtvrtletí 2012 meziročně klesl o 35,6 procenta, podniky jich v posledních třech měsících loňského roku v tuzemsku uzavřely 7814. Celková hodnota těchto zakázek zůstala na úrovni roku 2011 a činila 38,1 miliardy korun.

: