Češi a Poláci chystají nový plynovod

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Varšava a Praha dávají najevo, že úsilí snížit závislost na dovozu ruského plynu berou vážně. Provozovatelé přepravních soustav v Česku a Polsku – Net4Gas a Gaz-System – chtějí v příštích letech vybudovat nový plynovod, který propojí obě země a mnohonásobně zvýší možnosti přepravy mezi oběma zeměmi. „Net4Gas plánuje nové propojení na Polsko v oblasti severní Moravy, a to v letech 2016–2017,“ potvrdil miliardovou investici mluvčí společnosti Milan Řepka.

Celá společnost Net4Gas, která patří do skupiny německé RWE, je sice nyní na prodej, ale stavba plynovodu je zanesena v jejích dlouhodobějších plánech, a podle pravidel EU ji tedy bude muset realizovat. To očekává i polský partner.

„Je to nezávislé na tom, kdo bude budoucím vlastníkem Net4Gas,“ řekl podle serveru wnp.pl šéf Gaz-Systemu Jan Chadam. Ten zároveň nevyloučil, že Poláci budou mít zájem přímo o koupi českých plynovodů. Prohlásil dokonce, že integrace polských, českých a slovenských plynovodů za účasti státního Gaz-Systemu by byla výhodná pro celou Evropu a zajistila by jasnou strategii dalšího rozvoje.

Chadam upřesnil, že jednou z variant je plynovod z polského území směrem na Ostravu, přepravní kapacita by měla dosáhnout až osmi či deseti miliard metrů krychlových plynu ročně. Jediný současný česko-polský plynovod Stork má kapacitu jen půl miliardy. Net4Gas i Gas-System předpokládají, že značnou část financí poskytne Brusel. „Projekt je podporován Evropskou unií,“ uvedl Řepka.

Díky novému plynovodu by se do Polska mohla dostávat surovina ze západu a jihu. Česku by se pak otevřela cesta pro katarský plyn z přímořského terminálu v polském Svinoústí a případně i pro polský břidlicový plyn. Cílem je, aby se česko-polské propojení stalo součástí zásadní změny evropského rozměru – daleko důležitější se stane severojižní cesta plynovodů, význam východozápadní by se měl snížit. Tím spíše, že sami Rusové dávají najevo, že by mohli přepravu přes Ukrajinu úplně zrušit.

Češi i Poláci také uvažují o posílení existujícího plynovodu Stork, což podle Řepky závisí na třech klíčových faktorech – poptávce obchodníků o závaznou přepravu plynu, zvýšení skladovací kapacity podzemních zásobníků v Moravskoslezsku a také české energetické koncepci. Jde například o to, zda budou chtít Češi v Moravskoslezsku využívat místo uhlí právě plyn a díky tomu snížit tamní znečištění ovzduší.

Net4Gas nevylučuje, že by mohl v zimním období přepravu plynovodem Stork zdvojnásobit. Po zkušenostech z letošních nejchladnějších zimních dní Poláci zdůrazňují, že potřeby jihopolského průmyslu jsou ve skutečnosti ještě větší.