Češi mají pomoct čínským reaktorům do Evropy

jaderný reaktor

jaderný reaktor Zdroj: CV Rez

Čína chce vyvážet jaderné reaktory do Evropy a pomoc hledá u českých firem ze skupiny ČEZ. Číňané už dvakrát jednali se zástupci ÚJV Řež, Škoda Praha a ČEZ a zjišťovali, jak jim mohou Češi asistovat při získání důležitého posudku evropského Sdružení provozovatelů jaderných elektráren EUR pro reaktor třetí generace Chua-lung I s výkonem tisíc megawattů. Bez posudku, který řekne, že čínský projekt odpovídá evropským požadavkům, nemohou reaktor dál nabízet.

„Uměli bychom analyzovat jejich dokumentaci, posoudit její shodu s evropskými požadavky a vypracovat doporučení, jak projekt změnit, aby evropské povolení získal,“ říká ředitel ÚJV Řež Karel Křížek.

Pracovníci ústavu se totiž přímo podíleli na tvorbě požadavků EUR. Škoda Praha nechtěla jednání s čínskou stranou komentovat. Experti na jádro se shodují, že čínský zájem o spolupráci je oceněním vysoké úrovně českého know-how v oblasti jaderné energetiky.

Výrobce reaktoru musí mít při předložení žádosti za sebou alespoň dva členy sdružení EUR, takzvané sponzory. „Sponzorství je projevem aktivního členství v EUR. Už jsme takto sponzorovali žádost o posouzení projektu JE APWR 1700 od Mitsubishi. Rádi bychom byli sponzorem pro korejský reaktor APR 1400. Nebráníme se ani spolupráci s čínskými výrobci,“ říká ředitel útvaru Výstavba jaderných elektráren v ČEZ Petr Závodský.

Sám ČEZ má zájem na tom, aby v případném tendru na dodavatele plánovaných nových bloků v Dukovanech a v Temelíně měl co nejvíce nabídek. Čínský zájem o účast v tendru už loni v létě zmínil při návštěvě Prahy čínský vicepremiér Čang Kao-li.

Reaktory Chua-lung I by Číňané rádi začali stavět ve Velké Británii. Česko a Británie jsou v Evropě jediné země, kde se uvažuje o nové výstavbě a jejichž firmy by Číňanům mohly se získáním základních evropských povolení pomoci.

Čína už nabízí vlastní reaktory