Čína vysílá do světa reaktor Chua-lung I

Prezident Miloš Zeman (vlevo) s čínským premiérem Li Kche-čchiangem (vpravo) v Pekingu. (27. října )

Prezident Miloš Zeman (vlevo) s čínským premiérem Li Kche-čchiangem (vpravo) v Pekingu. (27. října ) Zdroj: CTK

Dost bylo levného textilu nebo solárních panelů. Teď je Čína připravena vyvážet jaderné reaktory. Naposledy to jasně řekl premiér Li Kche-čchiang při červnové návštěvě jedné z jaderných konstrukčních firem China Nuclear Power Engineering: „Reaktor Chua-lung I je nejnovější z čínských technologií, jež by si měly najít odbyt ve světě. Je čas, aby čínští výrobci prozkoumali zámořské trhy. Export musí podpořit domácí demonstrační projekty tohoto zařízení.“

Chua-lung I, s jehož uvedením na evropský trh by mohly Číňanům pomáhat i české firmy, je reaktor třetí generace, k němuž mají čínští výrobci kompletní autorská práva. Vznikl sloučením dvou designů společností CGN a CNNC. Verze reaktoru obou firem se drobně liší, nicméně design se považuje za standardizovaný. Dnes jsou schopni Číňané jaderný blok s reaktorem Chua-lung I postavit s 85procentní účastí čínských firem.

CNNC už začala se stavbou prvního ze dvou demonstračních bloků v elektrárně Fu-čching v provincii Fu-ťien. CGN má povolení ke stavbě dvou bloků v elektrárně Fang-čcheng-kang v jihočínské provincii Kuang-si. Každý z reaktorů Chua-lung I má výkon tisíc megawattů. Dodávat elektřinu do sítě by měly kolem roku 2020. Teoreticky by se tak mohly ucházet také o nasazení v českých Dukovanech a Temelíně.

První bloky postaví v Británii

První bloky by Číňané chtěli postavit ve Velké Británii v areálu jaderné elektrárny Bradwell B. Nyní chtějí požádat o posouzení projektu podle britských předpisů, tedy o takzvaný Generic Design Assessment. „Pokud se povede Chua-lung I postavit v Bradwellu, bude to první čistě čínský jaderný krok do zahraničí,“ tvrdí šéf CGN Ču Min-chung.

Generální ředitel CNNC Čchien Č’-min v květnu prohlásil, že už podepsal dva exportní kontrakty na dodávku Chua-lung I. Aktivně se ho CNNC snaží prosadit ve dvacítce zemí, ve Velké Británii a dalších neupřesněných evropských zemích, Argentině, Egyptě či jihovýchodní Asii.

První konkrétní zkušenosti s evropským trhem chtějí čínské společnosti získat menšinovou majetkovou účastí v konsorciu, které má stavět nové bloky v britské elektrárně Hinkley Point C. Uskupení vedené francouzskou EdF sice pořád o investici nerozhodlo, nicméně už dříve se nechalo slyšet, že stavba by měla začít v roce 2017.

Čína už nabízí vlastní reaktory