Češi se zamilovali do obytných vozů, jejich prodej stoupá

V hlavní sezóně přitom vyjde vypůjčení na den na zhruba tři tisíce korun.

V hlavní sezóně přitom vyjde vypůjčení na den na zhruba tři tisíce korun. Zdroj: shutterstock

Největší zájem o zapůjčení je logicky před letní sezonou v červnu, červenci a v srpnu.
Evropskému trhu jednoznačně vévodí Německo, kde se v roce 2017 zaregistrovalo přes 40 tisíc nových vozidel. Na druhém místě je Francie s 21 tisíci auty. Na snímku karavany na Francouzské riviéře
Popularita karavanů v Česku roste
V hlavní sezóně kempy v oblíbených destinacích praskají ve švech
Karavaning už dávno není jen letní záležitostí. Majitelé své obytné vozy využívají i během lyžařské sezóny
17
Fotogalerie

Nejen blížící se letní sezona láká na české silnice stále častěji turisty v obytných vozech. Lidé si je nejen více kupují, poměrně velký rozmach zaznamenávají i půjčovny. Celý český trh s obytnými vozy tak stále roste. V roce 2018 se v tuzemsku prodalo 15,7 tisíce vozidel, což je o téměř pětinu víc než předloni. A jak vyplývá ze statistiky ministerstva dopravy, bylo k začátku letošního roku registrováno celkem 47 362 obytných vozů včetně caravanů.

Nejsilnější značkou je v tuzemsku německá firma Pössl. Experti říkají, že její vozy vynikají snadnou ovladatelností a na poměrně malém prostoru nabízejí vše, co cestovatelé potřebují. Nový obytný automobil vyjde nejméně na 1,2 milionu korun, nejdražší se na českém trhu prodává za 3,5 milionu. Jen pro srovnání – za podobnou cenu se dá v Praze sehnat byt o velikosti 1+kk.

Stejně jako luxusní byty jsou i ta nejluxusnější vozidla vybavena jako dům, a to včetně myčky nádobí, pračky nebo garáže pro malé osobní auto. „Právě o luxusní třídu obytných vozů Concord o hmotnosti přes 7,5 tuny je v posledních letech největší zájem,“ říká majitel firmy Blue Rent Filip Guryča.

Zvýšenou poptávku po obytných vozech zaznamenávají také půjčovny. Typ nerozhoduje, většinou lidé chtějí vozidla pro co nejvíce cestujících. Podle majitele půjčovny Milach Milana Charváta je největší zájem o typ vozů zvaných alkovna, což je obytný vůz s typickou boulí nad kabinou pro šest cestujících.

Největší zájem o zapůjčení je logicky před letní sezonou v červnu, červenci a v srpnu. „Češi si ale pomalu zvykají na to, že se tímto typem vozů dá cestovat po celý rok, takže přes vánoční svátky jsou vždy všechna auta pronajata,“ uzavírá Charvát.

E15

Podle Kláry Hájek Velinské z portálu all4camper. com na trhu přede dvěma lety existovalo přes 180 půjčoven s nabídkou více než 700 caravanů a obytných aut. V hlavní sezóně přitom vyjde vypůjčení na den na zhruba tři tisíce korun.

Rostoucí obliba cestování v domech na kolečkách není ale jen česká záležitost. Jak vyplývá ze statistik Sdružení dovozců obytných vozů, evropskému trhu jednoznačně vévodí Německo, kde se v roce 2017 zaregistrovalo přes 40 tisíc nových vozidel. Na druhém místě je Francie s 21 tisíci auty. Většina obytných vozů se ale prodá v Severní Americe – patří jí téměř 65 procent světového trhu.

Prohlédněte si fotogalerii: