Češi si loni za průměrný plat koupili nejméně elektřiny v historii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas lazek, Mlada fronta

České domácnosti si loni za průměrný plat mohly koupit historicky nejméně elektřiny. Může za to pomalý růst mezd, ale především až do loňska rostoucí koncová cena elektřiny. Nákupní index elektřiny, který zveřejnila společnost Bohemia Energy, ukazuje, že za průměrnou měsíční mzdu se loni dalo koupit 4,16 megawatthodiny elektřiny. O rok dříve to bylo 4,3 megawatthodiny a v roce 2000 se dalo pořídit 5,06 megawatthodiny.

Nejvíce kleslo množství elektřiny, které si domácnost s průměrným odběrem může koupit za jeden průměrný měsíční plat, mezi roky 1995 a 2000. „Zvrat čekáme až v tomto roce, kdy klesla cena silové elektřiny, poplatky za distribuci i poplatek na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny,“ říká Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy.

Díky loňskému výraznému snížení ceny elektřiny ze strany dominantního ČEZu, k němuž se přidali i další obchodníci, by letos mohly české domácnosti ušetřit jen na silové elektřině 7 miliard korun. V průměru koncové ceny klesly o 11 procent. Dalších pět miliard korun ušetří firmy a domácnosti díky snížení příspěvku na obnovitelné zdroje, který se platí v cenách elektřiny. Příspěvek, který platí v cenách elektřiny koneční spotřebitelé klesl, z 583 na 495 korun za megawatthodinu. K tomu je třeba připočíst ještě pokles regulovaných cen za distribuci a přenos elektřiny o zhruba deset procent.

Poplatky za distribuci jsou však podle Písaříka stále v Česku vysoké. Podle propočtů Bohemia Energy se cena za distribuci, přenos a další regulované složky podílí na celkové ceně elektřiny ze dvou třetin. Jen třetina ceny se řídí cenami silové elektřiny na burze. Ta po loňském propadu klesá dál i letos.

Kolik si koupí Češi elektřiny za průměrný plat (v MWh)Kolik si koupí Češi elektřiny za průměrný plat 
(v MWh)Kolik si koupí Češi elektřiny za průměrný plat (v MWh) | Cesky statisticky urad, Ministerstvo financi, Bohemia Energy