České firmy vyzvaly vládu k podpoře plánu EU pro úspory energií

zateplování

zateplování Zdroj: CTK

Výrobcům stavebních izolací a stavebním firmám svitla naděje, že zateplování budov bude pokračovat živějším tempem i po roce 2020. Evropská komise navrhla, aby Evropská unie do roku 2030 zvýšila energetickou efektivitu o 30 procent. Doplnila tak už dříve vyhlášené cíle snížit emise oxidu uhličitého o 40 procent a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie na 27 procent.

„Pro českou debatu je rozhodnutí komise důležité. Vláda by nyní měla přehodnotit svůj negativní postoj k jakýmkoli evropským cílům pro energetickou efektivitu,“ říká Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy. K podpoře evropských cílů už vládu vyzvalo třináct tuzemských stavebních firem a výrobců izolačních materiálů. Slibují si od toho záruku, že příští vlády neomezí dotační programy, které šetření energiemi podporují.

„V Krupce máme závod, který vyrábí izolaci nepřetržitě. Proto potřebujeme stabilní odbyt. Nejhorší jsou pro nás poptávkové vlny na trhu,“ tvrdí Ondřej Šrámek z české dcery společnosti Knauf Insulation. Evropská komise ovšem zatím cíl pro rok 2030 formulovala jako nezávazný. Navíc ho budou muset na podzim schválit i členské státy na unijním summitu.

Úspory přijdou na 89 miliard eur ročně

Komise spočítala, že dosáhnout třicetiprocentní úspory bude celou Unii stát ročně v průměru 89 miliard eur, spotřebitelé však ročně ušetří díky nižší spotřebě až 53 miliard eur. „Skutečná výše investic bude záviset na konkrétních opatřeních jednotlivých států,“ dodává Oettinger.

Rozptyl v investiční náročnosti a rychlosti návratnosti realizovaných opatření snižujících spotřebu energie může být přitom veliký. Například úsporná opatření v průmyslu mají typicky hodnoty výrazně příznivější, než například zateplování staveb, protože se u nich kombinuje efekt menších měrných investic v přepočtu na jednotku ušetřené energie z důvodu úspor z rozsahu a zařízení jsou dále více v průběhu roku využívána “ vysvětluje Tomáš Voříšek z poradenské společnosti Seven Energy.

V Česku by se v průmyslu dalo ušetřit až 20 procent pevných paliv díky zvýšení účinnosti při výrobě elektřiny a tepla. Problém je v tom, že firmy ve snaze zvýšit ziskovou marži raději investují do zvýšení produktivity práce nebo inovací, které jim žádaný efekt přinesou snadněji než úspory energií. Zástupci českého energeticky náročného průmyslu už dříve upozorňovali, že prosazení evropské cíle pro úspory má být jen nástroj, jak zařídit nové dotace pro firmy ve starých členských zemích.