Česko mění postoj k obnovitelným zdrojům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Po čtyřech letech omezování práv a výnosů provozovatelů obnovitelných zdrojů se vláda odhodlala usnadnit novým majitelům zelených elektráren život. Poslancům poslala novely energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie, v nichž otevřela cestu pro budování malých zdrojů. Mikrozdroje do deseti kilowattů, které jsou určeny především pro vlastní spotřebu elektřiny, tak nebudou potřebovat licenci.

„Z původního znění zmizela retroaktivní opatření, která by finančně postihla stávající výrobce,“ říká Pavel Doucha z advokátní kanceláře Šikola a partneři. Upozorňuje ale na skutečnost, že v novelách se neobjevil žádný systém, který umožní hlídat, jestli majitelé obnovitelných zdrojů nedostali větší podporu, než by bylo nutné.

Takovou kontrolu přitom požaduje Evropská komise. „Nelze proto vyloučit, že opatření jako přezkum investičních nákladů nebo stropy pro podporované množství elektřiny, se vrátí do hry,“ chladí optimismus zastánců OZE Doucha.

Zatím rovněž nelze odhadnout, jak moc nastartuje novela budování malých zdrojů jako například fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů. „Pořád existuje riziko, že se objeví takové podmínky, které rozvoj zabrzdí. Třeba vyhláška o připojování do soustavy určí, že z domácí elektrárny může do sítě přetéct jen minimální množství nespotřebované elektřiny,“ říká Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů.

Pro zlepšení ekonomických parametrů mikroelektráren by bylo podle Chalupy žádoucí, aby určitou formu podpory získala zařízení na akumulaci elektřiny, ať už baterie, nebo ohřívače vody.