Česko v létě zahltila německá elektřina

ilustrační foto

ilustrační foto

Česká elektrická přenosová soustava zažila kvůli přetokům elektřiny z Německa nejhorší léto v historii. Její provozovatel ČEPS musel ve dvanácti dnech požádat německé a rakouské partnery o korekci výroby v příhraničních elektrárnách, aby zabránil přetížení přenosových linek. Loni o stejné opatření požádal během července a srpna dvakrát a předloni třikrát.

Celková energie na nápravu krizové situace, kterou Česku musely pomoci překonat okolní přenosové soustavy, dosáhla téměř 46 gigawatthodin, což byl pětinásobek loňské potřeby.

Tento takzvaný mezinárodní redispečink je z opatření, které má ČEPS pro ochranu stability přenosové soustavy k dispozici, vůbec nejdražší. Každý měsíc za něj firma v létě utratila desítky milionů korun. „Tentokrát kritické situace nezpůsobila vysoká výroba ve větrných parcích na severu Německa. Nadměrné toky elektřiny byly spíše výsledkem obchodování s elektřinou mezi Německem a Rakouskem a dalšími zeměmi jihovýchodní Evropy, kde kvůli horkému a suchému létu chyběla voda pro výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách,“ vysvětluje místopředseda představenstva ČEPS Miroslav Vrba.

Nadměrné toky elektřiny byly spíše výsledkem obchodování s elektřinou mezi Německem a Rakouskem

Letošní léto opět ukázalo, jaké potíže působí jednotný trh s elektřinou mezi Německem a Rakouskem. Objem obchodů mezi těmito dvěma zeměmi stále roste. Nestačí mu však přenosové kapacity uvnitř Německa ani na hranici mezi oběma státy. Zobchodovaná elektřina pak teče přes okolní soustavy.

Situaci zkomplikovaly i plánované odstávky elektráren a některých přenosových linek v Česku a v okolních zemích kvůli údržbě a modernizaci. Přenosová kapacita byla kvůli tomu nižší. „Určitou roli sehrály také fotovoltaické elektrárny v Německu, jejichž souhrnný instalovaný výkon dosahuje už téměř 40 gigawattů, což je dvacetkrát více než v Česku,“ dodává Vrba. Elektřina ze slunce nepouští v době vysoké výroby do sítí nízkého napětí elektřinu z konvenčních elektráren. Ta si pak hledá volnou cestu v přenosových soustavách a může se přelít i do okolních států.

Stěžovali si i Poláci

Zatím naposledy si na tuto situaci stěžoval u sdružení evropských regulátorů ACER polský energetický regulační úřad URE. Tvrdí, že způsob, jakým funguje německo-rakouská obchodní zóna, odporuje právu EU. ACER dal údajně neformálně Polákům za pravdu. Rozhodování však na žádost některých zemí odložil na letošní září.

Rozdělení obchodní zóny by české soustavě ulevilo. Rakušané se ho ovšem bojí. Ztratili by přístup k levné elektřině z německých obnovitelných zdrojů. Rakouské sdružení energetických firem E-Wirtschaft tvrdí, že Rakušané by za elektřinu zaplatili za rok v součtu o 300 milionů eur více než dnes. Zachování obchodní zóny požaduje také rakouská hospodářská komora.