Českou textilku PFNonwovens tlačí ke zdi vytěsnění akcionáři. Požadují stamiliony

Bývalí minoritní akcionáři výrobce netkaných textilií PFNonwovens podali předžalobní výzvu na hlavní vlastníky společnosti.

Bývalí minoritní akcionáři výrobce netkaných textilií PFNonwovens podali předžalobní výzvu na hlavní vlastníky společnosti. Zdroj: Pegas Nonwovens

Výroba netkaných textilií vhodných k výrobě hygienických, zemědělských nebo filtračních produktů ve výrobním závodě Znojmo-Přímětice
Pokud vlastník do 20. května nevyhoví, skupina vedená investorem Tomášem Hájkem podá ještě v květnu žalobu.
Skupina tří set drobných podílníků kolem investora Tomáše Hájka se domáhá dorovnání ceny akcií, která byla při odkupu majoritářem podle jejich posudku nepřiměřeně nízká.
4
Fotogalerie

Holding PFNonwovens jako hlavní akcionář tuzemského výrobce netkaných textilií PFNonwovens dostal nůž na krk. Skupina tří set drobných podílníků mu poslala předžalobní výzvu, kterou se domáhá dorovnání ceny akcií, jež podle ní byla při odkupu majoritářem nepřiměřeně nízká. Pokud vlastník do 20. května nevyhoví, skupina vedená investorem Tomášem Hájkem chce ještě v květnu podat žalobu.

Majoritní akcionář PFNonwovens Holding v březnu každému menšinovému akcionáři vyplatil 719,5 koruny za akcii na základě ohodnocení od poradenské firmy EY. Nyní však společnost Apelen Valuation ve svém znaleckém posudku ocenila akcii na dvojnásobek, přesněji na 1415 korun.

„Ocenění majoritáře bylo tendenční a amatérské,“ řekl k tomu Hájek, který už dříve pro deník E15 uvedl, že reálnou cenovku vidí zhruba na 1,6násobku původně navržené ceny, tedy někde mezi 1150 až 1200 korunami za akcii. Pokud by soud dal za pravdu minoritním akcionářům, musel by hlavní vlastník u 470 tisíc akcií doplatit v souhrnu zhruba 327 milionů korun.

Posudek Apelen Valuation původnímu ocenění vytýká například, že nesprávně stanovil prémii za riziko na trhu a za malou tržní kapitalizaci PFNonwovens. „Nepřiměřenost vyplaceného protiplnění vyplývá  ze skutečnosti, že vyplacené protiplnění v přepočtu na jednu akcii je nižší, než byla tržní cena těchto akcií přede dnem přechodu vlastnického práva na hlavního akcionáře,“ píše v posudku advokát Filip Hajný, který má drobné akcionáře v kauze zastupovat.

Navržená cena byla nízká i podle analytika Fio banky Jana Rašky. „Akciový titul jsme nedávno stáhli a analyticky jej už nepokrýváme. I tak ale mohu říci, že je to relativně konzervativně navržená cena. Naše ohodnocení se nacházelo na hladině 834 korun za akcii, tedy o zhruba 16 procent výše,“ hodnotil na konci loňského roku Raška s tím, že odhadovaná cenovka byla platná ještě v době, kdy byl zveřejněn záměr na vytěsnění akcionářů.

Majoritním akcionářem PFNonwovens je od roku 2017 PFNonwovens Holding, kterou vlastní fond R2G miliardářů Oldřicha Šlemra, Eduarda Kučery a Pavla Baudyše. Finanční šéf skupiny Marian Rašík na dotaz deníku E15 pouze sdělil, že žádná předžalobní výzva do holdingu nepřišla. V minulosti se však pro server Seznam Zprávy vyjádřil ve smyslu, že podobné jednání se od minoritních akcionářů dá očekávat a že spor rozhodne soud.

Firma PFNonwovens vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu pro hygienu, průmysl, stavebnictví, zemědělství, zdravotnictví a další sektory. Využívají se pro výrobu dětských plenek či dámských hygienických potřeb. Společnost má také omezenou kapacitu pro produkci ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory nebo ochranné obleky. Má své závody na jižní Moravě, v Egyptě a v Jihoafrické republice. V letošním prvním pololetí zaměstnávala přes sedm set lidí.