Česku budou chybět elektrárny. Nepotřebuje je, elektřinu si doveze, míní část energetiků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Česko je čtvrtým největším čistým vývozcem elektřiny v Evropské unii. Jenže už za pět let by tato dlouhodobě platná skutečnost nemusela platit. Jak se budou zavírat uhelné elektrárny, které se už nevyplatí modernizovat, bude klesat i exportní kapacita tuzemské energetiky. Čistý vývoz se postupně dostane k nule, varuje studie o budoucnosti české energetiky, kterou si nechala zpracovat Hospodářská komora. Za určitých okolností by se Česko dokonce mohlo stát závislé na dovozu elektřiny. Zatímco část energetiků tvrdí, že by tomu vláda měla za každou cenu zabránit, druhá skupina nevidí na závislosti na dovozu elektřiny nic špatného.

Do roku 2025 z trhu zmizí necelé čtyři tisíce megawattů uhelných elektráren. To by samo o sobě soběstačnost Česka ohrozit nemělo. Spotřeba elektřiny v Česku by měla v příštích sedmi letech vzrůst o zhruba tři procenta. Výrazně by se nemělo měnit ani maximální okamžité zatížení soustavy. Analýza provozovatele přenosové sítě ČEPS uvádí, že tuzemské elektrárny by nebyly schopny pokrýt spotřebu jen zhruba třicet hodin v roce. Přes existující dráty do zahraničí by neměl být problém chybějící elektřinu dovézt.

Nejisté Dukovany…

Jenže je tady jedno riziko, které může snadno všechny propočty postavit na hlavu. „Nemáme stoprocentní jistotu, že budeme moci provozovat po roce 2025 jadernou elektrárnu Dukovany,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. S podobným varováním nedávno přišla i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

I když jsou Dukovany v dobrém technickém stavu a mohly by vyrábět ještě třicet let, v Evropě podle Drábové sílí trend, aby staré jaderné bloky končily po čtyřiceti letech provozu. Tato doba u Dukovan přijde v letech 2025 až 2027. Pokud by Dukovany ze soustavy vypadly, bez dovozu elektřiny by se Česko neobešlo. V síti by podle propočtů ČEPS chybělo až 2500 megawattů na pokrytí spotřeby.

… a nedostatečné dráty

Na zajištění trvalého dovozu elektřiny nemají dráty do zahraničí dostatečnou kapacitu, upozorňuje ve studii o dlouhodobé rovnováze trhu s elektřinou Operátor trhu s energiemi (OTE). I proto, že část fyzické kapacity drátů zabírají toky elektřiny ze severu Německa na jih přes českou soustavu.

„Dovoz elektřiny není pro Česko bezpečnou alternativou. Ale měli bychom být schopni využívat příležitosti pro dovoz levné elektřiny z německých obnovitelných zdrojů,“ říká Dlouhý z Hospodářské komory. Podobný názor má také finanční ředitel ČEZ Martin Novák: „Každý stát by se měl starat o svou energetickou bezpečnost. Ale propojení trhů v regionu je správné. Izolovat se nad rámec technické nutnosti není cesta správným směrem.“

Ztracená rezerva

Státní energetická koncepce předpokládá, že tuzemská energetika bude vždy schopná vyrobit o 10 až 15 procent více elektřiny, než Česko spotřebuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!