Česku chybí na úspory energií 23 miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

České republice bude v příštích letech scházet až 23 miliard korun, které by potřebovala pro splnění svého cíle energetických úspor do roku 2020. Je tak dosti reálné, že pouze s pomocí finanční podpory zateplování budov a zvyšování energetické efektivity v průmyslu v roce 2020 neklesne roční spotřeba energie o 20 procent, jak vláda slíbila Evropské komisi.

„Pokud se nepodaří tyto finanční prostředky zajistit, hrozí, že Česko požadavky směrnice EU nesplní,“ tvrdí Pavel Ševčík, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Pro energetické firmy z toho vyplývá rostoucí riziko, že jim stát nařídí, aby snižování spotřeby energií zařídily. Ty už se nechaly v minulosti slyšet, že taková povinnost by mohla zvednout koncové ceny energií.

Požadavek na energetické úspory vyplývá z unijní směrnice o energetické účinnosti. Česko se rozhodlo na veškeré programy, které tento cíl naplní, vyčlenit 96,6 miliardy korun. „Už při tomto zamýšleném objemu veřejných prostředků, které budou směřovat do podpory energetických úspor, by bylo pro Česko složité cíl do roku 2020 naplnit,“ říká Tomáš Voříšek, jednatel poradenské společnosti SEVEn Energy.

Renovace budov "jen" za 57 miliard

Aliance Šance pro budovy nyní spočítala, že do renovací budov, kde leží hlavní potenciál pro energetické úspory, půjde z veřejných peněz namísto potřebných osmdesáti jen 57 miliard korun. Příspěvek zateplování k celkovým úsporám by se tím omezil a místo plánovaných 48 tisíc terajoulů by celkové snížení spotřeby energií v Česku činilo v roce 2020 jen 38 až 40 tisíc terajoulů.

Z programu Nová Zelená úsporám zmizelo proti očekávání dvanáct miliard korun a z Operačního programu Životní prostředí zhruba sedm miliard. Není stále jasné, kolik peněz a za jakých podmínek půjde na izolaci budov z Integrovaného regionálního operačního programu. Stavebníci přitom propočítali, že v původní výši by státní podpora vyvolala do roku 2020 investice do renovací za 350 miliard korun.

Vláda Bruselu slíbila, že úspory zařídí dotacemi či zvýhodněnými úvěry pro domácnosti a firmy. Nicméně pokud státu dojdou peníze, počítá se zavedením systému povinného zvyšování energetické účinnosti, kdy by musely předepsané množství energie ušetřit energetické firmy. Bylo by na nich, jakou cestu zvolí. V akčním plánu energetické efektivity, který Česko poslalo do Bruselu, však vláda přiznává, že s povinnými schématy úspor nemá zkušenosti. Jejich zavedení přichází v úvahu od roku 2018.

Úspory nejsou v koncepci vidět
Návrh aktualizace Státní energetické koncepce zmiňuje povinnost snižovat spotřebu energie. Na úsporách do roku 2020 by se čtyřiceti procenty měly podílet domácnosti. Koncepce ale počítá, že jejich spotřeba oproti roku 2011 vzroste o čtyři procenta. Podle aliance Šance pro budovy by se ale spotřeba neměla měnit – a to bez ohledu na vládní záměr zrychlit tempo zateplování obytných domů.

Evropská energetika se bez obrovských investic ke spolehlivosti nevrátí

Energetika Česka je opět v bludném kruhu