Český Gearspect otevřel strojírnu v Indii. Lidi zaučoval tři roky

Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Tuzemská skupina Gearspect postavila v Indii novou továrnu, která jako první v zemi začne vyrábět přesné přístroje pro měření ozubených kol v průmyslu. Firma zamířila do Indie kvůli nižším provozním nákladům, celkem tam investuje přes 100 milionů korun. Vzhledem k svému speciálnímu zaměření musela v Česku tři roky zaučovat indické techniky a dělníky.

Informace o otevření indického závodu serveru E15.cz potvrdila Jana Horáčková z obchodního oddělení Gearspectu. Společnost do továrny, která stojí v Pune, nyní investovala 22 milionů korun, což ale nemá být finální částka.

Již v příštích třech letech firma podle Horáčkové hodlá za dalších 80 milionů korun svůj indický provoz rozšířit a nejprve z dovezených českých dílů v něm montovat odvalovaci brusky na ozubení a po dvou letech je i kompletně vyrábět. „Plánovaný obrat by měl postupně dosáhnout zhruba 12 milionů eur ročně,“ dodala pro E15.cz Jana Horáčková.

V Indii za polovic

Gearspect expandoval do Asie kvůli nedostatku techniků a dělníků v Česku a snižování nákladů. „Jelikož se jedná o zboží s vysokou přidanou hodnotou, jsme schopni ho vyrábět v Indii za poloviční ceny oproti České republice,“ vysvětlila Horáčková. Podle ní Gearspect s nabídkou přístrojů pro měření úchylek ozubených kol a odvalovacích brusek nemá na indickém trhu výrobního konkurenta.

Otevření továrny Gearspectu v IndiiOtevření továrny Gearspectu v Indii | GearspectTovárnu Gearspectu na konci ledna slavnostně otevirali mimo jiné šéf firmy Jiří Horáček (vlevo), náměstek ministra průmyslu Milan Hovorka (druhý zprava) a český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek (zcela vpravo), (foto: Gearspect).

Zařízení z portfolia Gearspectu jsou určená pro speciální měřící a výrobní pracoviště automobilových a vojenských podniků. Vzhledem k náročnosti jejich výroby nevznikají sériově, ale na míru pro každého zákazníka.

„To znamená, že technici a výrobní dělníci musí být na vysoké úrovni, proto jsme provoz v Pune vybudovali na zelené louce a indické zaměstnance trénovali tři roky,“ doplnila Horáčková.

Mezi odběratele Gearspectu patří významné automobilky, mimo jiné Škoda a Volkswagen, jenž má v Pune také svůj závod. „Díky redukci nákladů a souvisejícímu snížení cen nám naše indická pobočka umožní export na další velké východní trhy, jako jsou Čína, Turecko a východní teritoria Ruské federace,“ vysvětlila výhody produkce v Indii Horáčková.

Co hodlá Gearspect v Indii vyrábět?
Nová továrna Gearspectu bude vyrábět dva druhy měřících technik. Jednak přístroje pro kompletní měření úchylek geometrického tvaru čelního evolventního ozubení, tj. profilu, sklonu, roztečí, radiálního házení a kontrolních rozměrů. Jejich dosavadními odběrateli jsou Škoda Auto, VW, Peugeot, Seat, Hyundai či TRW. Další je přístroj pro hodnocení přesnosti velkého kuželového ozubeného soukolí metodou jednobokého odvalu, mezi uživatele patří výrobci větrných elektráren a vojenských zařízení. Zákazníky jsou česká strojírenská skupina Wikov nebo ukrajinský výrobce leteckých motorů Moto Sich. Česká Gearspect Group si pro své podnikání v zemi založila indickou dceřinou firmu Gearspect India.

Velký indický trh láká i další české podniky. Třeba bohumínské strojírny Bonatrans loni oznámily, že v Aurangabádu postaví za 620 milionů korun závod na železniční kola.

Dosud nejvíc z českých firem v zemi investovala Škoda Auto, která za několik set milionů korun vybudovala v Aurangabádu montážní haly. Vozy ale vyrábí i v továrně mateřského koncernu Volkwagen v Pune. Továrnu na produkci turbín chce v Indii postavit rovněž Škoda Power.

Gearspect se chlubí víc než 20letou tradicí
Strojírenskou činnost firma zahájila v roce 1990 založením podniku IPG pro generální opravy ozubárenských strojů. V roce 1993 se přejmenovala na Strojírny Čelákovice a rozšířila portfolio o obrobnu, zkušebnu a vývoj, čímž navázala na tradici společností TOS Čelákovice a Praga Praha. Od roku 1995 používá vlastní značku Gearspect. Firma provozuje továrnu v Čelákovicích, nově v Indii a vyrábí také v USA, kde má i servisní a prodejní středisko. Obchodní zastoupení si otevřela v řadě zemí včetně Ruska, Číny, Jižní Koreji, Iránu, Brazílie nebo Německa. Skupinu Gearspect většinově ovládá společnost Strojexport se sídlem v Banské Bystrici, kterou dle slovenského obchodního rejstříku vlastní šéf Gearspectu Jiří Horáček.

Jiří Šmondrk: Do Indie přesuneme výrobu menších turbín