Český Papcel koupil svého francouzského konkurenta ABK

Papírenský stroj

Papírenský stroj Zdroj: Papcel

Tuzemský výrobce papírenských strojů Papcel Litovel se nadechl k další expanzi, tentokrát ovládl konkurenční společnost z Francie ABK Groupe. Akvizice české firmě pomůže rozšířit výrobní portfolio a získá i přístup na nové trhy. Papcel přitom nevyrazil na nákupy do západní Evropy poprvé, již před dvěma lety získal know-how a značku konkurenta za Španělska.

ABK Groupe podle mluvčí Papcelu Martiny Pavlíkové bude dál fungovat jako samostatná firma. Ve východofrancouzském Tullins, kde společnost sídlí, zůstane výroba i kompletní management. „Vedení ABK pouze doplnil ředitel Papcelu David Dostál,“ řekla serveru E15.cz Pavlíková. Cenu akvizice odmítla zveřejnit.

Díky transakci se spojí obchodní zastoupení firem a tím pádem i trhy. Papcelu se také zvětší výrobní možnosti. „ABK montuje stroje pro výrobu jiných druhů papírů než Papcel,“ upřesnila mluvčí. ABK Groupe podle informací z jejích internetových stránek produkuje technologie pro výrobu toaletního papíru, dále papíru pro bankovky nebo pro tabákový průmysl.

Papcel plánuje miliardu

Společnost Papcel z Litovle na Olomoucku vznikla v roce 1950. Letos plánuje navzdory konfliktu na Ukrajině zvýšit tržby meziročně o 12 procent na rekordní miliardu korun. Firma drtivou většinu produkce exportuje, hlavně do Ruska, Běloruska nebo Turecka. Díky nákupu španělské značky Gorostidi z října 2012 pronikla také na trhy v Mexiku, Brazílii, Španělska nebo Portugalska.

Majitelem Papcelu je společnost Vega-HSH, kterou podle obchodního rejstříku vlastní tři podnikatelé: David Dostál, Olga Dostálová a Kateřina Kerekešová. Papcel zaměstnává přes 250 lidí.

Francouzskou skupinu ABK založil v roce 1952 podnikatel Aimé Allibe pod názvem Ateliers Allibe. Později společnost ovládli zahraniční vlastníci. V roce 2000 firmu získal od zkrachovalé společnosti Beloit Paul Allibe a přejmenoval ji na ABK Groupe. Podnik exportuje papírenské stroje do celého světa.