Český průmysl se vrátil k růstu, jeho produkce meziročně stoupla o třináct procent

Výroba varen v Pacovských strojírnách

Výroba varen v Pacovských strojírnách Zdroj: Michael Tomes, E15

Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
19
Fotogalerie

Průmyslová produkce se v srpnu vrátila k růstu. Meziročně posílila o 13,1 procenta, zatímco v červenci o 14,1 procenta klesla. Údaje z obou letních měsíců ovlivnil rozdílný počet pracovních dnů.

Letošní srpen měl ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o dva pracovní dny více. Po očištění o kalendářní vlivy vzrostla průmyslová produkce v srpnu meziročně o 7,7 procenta a ve srovnání s červencem byla vyšší o 12,1 procenta. Hodnota nových zakázek vzrostla oproti srpnu 2015 o 18,7 procenta, uvedl ČSÚ.

"Největším výkyvem si během prázdninových měsíců prošly výrobci aut, jejichž produkci kromě kalendářních vlivů silně ovlivnilo načasování dovolených. Víc jak třetinový pokles výroby automobilů v červenci tak v meziročním srovnání vystřídal jejich víc jak poloviční přírůstek v srpnu. Meziroční růst nicméně v srpnu zaznamenala všechna odvětví zpracovatelského průmyslu, u nichž výroba v předchozím měsíci poklesla. Pochmurné vyhlídky, které se pro český průmysl mohly rýsovat na základě červencových čísel, tak jsou nyní zcela zažehnány," uvádí ekonom UniCredit Patrik Rožumberský.

O více než 17 procent posílila produkce pryžových a plastových výrobků. Zhruba o desetinu vyšší byla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Naopak pokles v srpnu postihl zejména produkci základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků. Ta se meziročně propadla skoro o 16 procent. Do minusu zamířil také sektor výroby a rozvodu elektřiny, plynu i tepla (pokles o 7,2 procenta).

Tržby z průmyslové činnosti v srpnu meziročně vzrostly o 14,9 procenta. Tržby z přímého vývozu se zvýšily skoro o pětinu, zatímco domácí tržby byly vyšší o 9,1 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích vzrostla oproti srpnu 2015 o 18,7 procenta. Objednávek ze zahraničí bylo meziročně o pětinu více, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 16,1 procenta. K růstu zakázek nejvíc přispělo odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů.

Pracovníků v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně přibylo 2,6 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 6,9 procenta, a činila 28.531 korun.