Český průmysl zaostává v inovacích, přesto může konkurovat Číně

Příprava turbíny (foto Škoda Power)

Příprava turbíny (foto Škoda Power) Zdroj: Skoda Power

Domácí průmysl proti západní Evropě stále zaostává v inovacích a zároveň přestává být zdrojem levné pracovní síly. Čeští manažeři by proto měli využívat jiných konkurenčních výhod, třeba kvalifikovaných zaměstnanců či blízkosti k západoevropským zákazníkům, pak mohou konkurovat i Číně. Vyplynulo to z nové studie poradenské firmy Roland Berger.

Analýza Roland Berger připomíná, že Česká republika postupně ztrácí konkurenční výhodu nízkých nákladů, zejména vůči některým zemím východní Evropy, třeba Rumunsku či Litvě, a zároveň stále zaostává v inovacích za západní Evropou.

„Produktivita práce se v Česku během posledních pěti let výrazně nezvýšila a je stále hluboko pod průměrem EU, přičemž struktura zaměstnanců ve výrobě indikuje, že se český průmysl stále zaměřuje především na produkci s nízkou přidanou hodnotou,“ uvádí studie nazvaná Reindustrializace Evropy – příležitosti pro Českou ekonomiku.

Naopak hlavními výhodami Česka jsou blízkost výroby k západoevropským zákazníkům, kvalita produkce na míru, dostupnost kvalifikovaných pracovníků a stále ještě relativně konkurenceschopné náklady na pracovní sílu oproti Západu. Tyto výhody tuzemského průmyslu by tak manažeři měli v prvé řadě využívat, aby přilákali investory a zvýšili výrobu.

Meziroční vývoj českého průmyslu v jednotlivých měsících od ledna 2012 do září 2013:česká průmyslová produkce do září 2013česká průmyslová produkce do září 2013 | Tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com

„Při včasné implementaci vhodných opatření na vládní úrovni může Česká republika překonat své středoevropské sousedy již ve střednědobém horizontu. Klíčová opatření je třeba definovat především v oblastech inovací, rozvoje lidského kapitálu a podnikatelského prostředí,“ radí analýza Roland Berger.

Návrat výroby z Číny

Země středoevropského regionu, včetně České republiky, prý mají jedinečnou příležitost přilákat průmyslovou výrobu západoevropských společností zpět z lokalit s nízkými náklady, například z Číny a Ukrajiny. Pomoci může právě nabídka blízkosti, kvality, kvalifikované pracovní síly a přiměřených nákladů.

„Výroba šitá na míru a čas dodání se totiž stávají stále důležitějšími faktory pro západoevropské společnosti. Výhoda levné pracovní síly v lokalitách s nízkými náklady postupně klesá, navíc se díky automatizaci její podíl na celkových nákladech zmenšuje,“ konstatuje studie.

Střední Evropa může oslovit i zámořské hráče

Středoevropské země navíc mají také potenciál nalákat výzkumné a vývojové aktivity západoevropských společností. Podle analýzy střední Evropa, Česko nevyjímaje, může oslovit i zámořské hráče, jako Jižní Koreu, a má šanci být také cílem pro budoucí čínský vstup do Evropy.

Roland Berger uvádí, že v Evropské unii výroba tvoří 15 procent HDP, přičemž nejvíc průmyslovým státem v EU je Česká republika se čtvrtinovým podílem. „Země střední a východní Evropy mají obecně nižší podíl služeb na HDP a vyšší podíl průmyslu,“ dodává studie. Mezi západoevropskými zeměmi má výrazně nejvyšší podíl průmyslu Německo s 22 procenty.