Český průmysl zrychlil meziroční růst na 5,6 procenta

ilustrační foto, Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně v Nymburku

ilustrační foto, Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně v Nymburku Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v České republice v únoru zrychlila meziroční růst na 5,6 procenta z lednového revidovaného růstu 1,3 procenta. Proti lednu ale očištěná průmyslová produkce klesla a nových zakázek meziročně přibylo jen o půl procenta.

„Po očištění od sezonních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,9 procenta,“ uvedli statistici.

Dnes zveřejněný únorový údaj podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera potvrdil, že kondice tuzemského průmyslu byla na začátku roku nadále silná.

„Méně příznivý vývoj v zahraničí však přináší pro další vývoj tuzemského průmyslu určitá rizika, což naznačuje zejména rychle zpomalující dynamika nových zakázek,“ uvedl. Růst průmyslu letos podle něj mírně zvolní na zhruba 3,5 procenta z loňských 4,5 procenta. „V kontextu zahraničního vývoje by to byl však nadále příznivý výsledek,“ dodal.

Únorový stav průmyslové výroby v ČR přitom podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy koresponduje se situací v Německu i v eurozóně. „Je třeba se letos zkrátka připravit na celkově slabší dynamiku tuzemského průmyslu v porovnání s rokem loňským. Zpomalující průmysl bude jedním z klíčových důvodů letošního slabšího výkonu české ekonomiky v porovnání s jejím výkonem v roce 2015,“ uvedl.

Cz Industrial Production

Meziroční růst průmyslu se vrátil k úrovni z loňského listopadu. Nejvíce k němu přispěla výroba vozidel, která se zvýšila téměř o pětinu. O desetinu vzrostla kovodělná výroba, o 6,4 procenta produkce elektrických zařízení. Pokles statistici zaznamenali v energetice a chemickém průmyslu.

K půlprocentnímu růstu nových zakázek přispělo zvýšení objednávek ze zahraničí o 1,1 procenta, tuzemské zakázky naopak klesly o 0,9 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěla výroba vozidel, kovodělný průmysl a produkce elektrických zařízení. Objednávky klesly v hutním a chemickém průmyslu.

Tržby z průmyslové činnosti v únoru meziročně vzrostly o 2,8 procenta. Z přímého vývozu se zvýšily o téměř sedm procent, domácí tržby naopak klesly o 2,3 procenta. Pracovníků v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci v únoru přibylo o 3,6 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 5,3 procenta na 27 080 korun.

Dařit by se mělo zejména automobilovému průmyslu, který vychází vstříc sílící domácí poptávce v evropských zemích

„Opět se potvrzuje skutečnost, že průmysl je stabilizačním faktorem české ekonomiky. Firmy zodpovědně zvyšují mzdy, nabírají nové pracovníky,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Proti loňskému roku se však podle svazu letos z průmyslových firem nebudou mzdy zvyšovat tak rychle.

„Jak vyplývá ze společného šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky za první čtvrtletí 2016, pro celý letošní rok podnikatelé očekávají průměrný růst mezd kolem dvou procent,“ uvedl svaz.

Celkově bude letos podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela průmyslová výroba na jedné straně zpomalena výrazně nižší investiční aktivitou, na druhé straně však bude působit další postupné oživení hlavních českých exportních trhů v čele s Německem. „Dařit by se mělo zejména automobilovému průmyslu, který vychází vstříc sílící domácí poptávce v evropských zemích,“ uvedl.