Český Tedom expanduje, s partnery chce prorazit v USA

Kongenerační jednotka

Kongenerační jednotka Zdroj: Tecogen

Český výrobce kogeneračních jednotek Tedom zkusí prorazit do Spojených států. S tamním výrobcem kogeneračních jednotek Tecogen založil společný podnik, jehož vlastnictví si spoluzakladatelé rozdělili půl na půl.

Tedom bude do USA dodávat jednotky pro výrobu elektřiny a tepla a Tecogen se bude starat o prodej a servis. Americký partner uvádí, že společná firma TTcogen bude mít v nabídce 27 modelů kogeneračních jednotek. „To je číslo, k němuž bychom se mohli postupně dostat. Začneme s tím, že od každého typu budeme nabízet jeden druh. Nejdříve se zaměříme na prodej malých jednotek Mikro, pak přidáme střední jednotky Cento. Pak by mohla přijít řada na nejvýkonnější řadu Quanto,“ vysvětluje plán Vlado Murár, ředitel marketingu v Tedomu.

Tedom, který ročně dodá zhruba 300 jednotek, už teď pracuje na výrobě několika malých jednotek Mikro T35 s výkonem 35 kilowattů, které by se měly v USA instalovat na konci roku. „V příštím roce a v roce 2018 bychom se rádi dostali na několik desítek instalací za rok,“ dodává Jiří Janša, regionální obchodní ředitel Tedom pro Ameriky a člen představenstva TTcogen.

Kogenerace má v USA rostoucí potenciál. V roce 2012 prezident Barack Obama vydal nařízení, kde stanovil pro rok 2020 cíl zvýšit instalovaný výkon kogeneračních výroben o 50 procent na 122 gigawattů. I když většinu z tohoto koláče utrhnou velké teplárenské provozy, pro malé jednotky zůstane na trhu dost místa.

Jednotlivé státy USA už připravují pobídky a dotačních programy pro stavbu malých kogenerací. Poptávce pomůže i relativně špatný stav rozvodné sítě v některých částech USA, kdy místní kogenerace mohou pomoci síť lokálně stabilizovat

Za poslední čtyři roky se v USA nainstalovalo přes 500 malých a středních kogeneračních jednotek. Kolem 90 procent z těchto jednotek má výkon od 25 kilowatů do 10 megawattů, což odpovídá výrobnímu programu Tedomu. „Jednotlivé státy USA už připravují pobídky a dotačních programy pro stavbu malých kogenerací. Poptávce pomůže i relativně špatný stav rozvodné sítě v některých částech USA, kdy místní kogenerace mohou pomoci síť lokálně stabilizovat,“ říká Janša.

Většina jednotek v nabídce společné firmy bude pocházet z Česka. Zařízení na zemní plyn se uplatní především v na východním a západním pobřeží USA s vysokou koncentrací obyvatelstva a průmyslu. Jednotky na bioplyn by se mohly prodávat po celém území USA, ať už v zemědělských oblastech nebo blízko čistíren odpadních vod, kde se z kalů může vyrábět bioplyn.

Zatím jede v USA na zemní plyn 69 procent výroben tepla a elektřiny. Na nízkou cenu amerického plynu a nižší emise z plynu sází i TTcogen. USA se zavázaly, že budou snižovat emise skleníkových plynů, přičemž kromě obnovitelných zdrojů jim v tom má pomoci přechod z uhlí právě na zemní plyn. Ten je v USA zhruba dvakrát levnější než v Evropě.