Čeští solárníci z Conergy dobývají východní Evropu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Střední a východní Evropa se ve skupině německé fotovoltaické firmy Conergy stala doménou Čechů. Mateřská firma v Hamburku, která patří k nejvýznamnějším prodejcům solárních modulů v Německu, pověřila svou českou dceru, aby zamířila na další trhy. „Stává se z nás kompetenční centrum pro prodej ve východní Evropě,“ řekl E15 šéf české Conergy Aleš Spáčil.

Společnost Conergy Česká republika se už loni pustila na slovenský trh a nyní zahájila nástup do dalších východních zemí Evropské unie – Bulharska, Rumunska, Maďarska i Polska. Hledání nových trhů přichází poté, co fotovoltaika zažila v Česku, ale například i v Německu složitý rok kvůli omezování státní podpory a levné asijské konkurenci.

„Bulharsko je dnes prudce se rozvíjející fotovoltaická velmoc,“ říká Spáčil. Pokud by tato balkánská země dál pokračovala ve výstavbě velkých solárních parků, mohla by dopadnout jako Česko v době neřízeného fotovoltaického boomu v roce 2010.

Právě to ale jednatel české Conergy nečeká: „V polovině roku tam skončí velké parky a bude se stavět na střechách,“ uvádí Spáčil, který během loňského roku řídil českou fotovoltaickou asociaci, ale nyní se této funkce vzdal právě kvůli expanzi Conergy na zahraniční trhy. Spáčilova firma, jež nabízí i služby spojené s fotovoltaikou a servis, se už dříve profilovala jako specialista na střešní fotovoltaiku. Ta má také v tuzemsku opět dostat šanci.

Expanze firmy Conergy Česká republikaExpanze firmy Conergy Česká republika | Conergy

Nové příležitosti se podle Conergy rodí i v dalších zemích – Rumunsko chce vytvořit trh se zelenými certifikáty, které mají zvýhodnit právě investice do fotovoltaiky, Maďarsko by mělo zvýšit zatím nereálně nízké výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů a Poláci chystají novou legislativu o podporovaných zdrojích.

Tržby české Conergy se zatím pohybují v řádu stovek milionů korun, zatímco mateřská společnost je na úrovni tři čtvrtě miliardy eur. Loni hamburská Conergy prošla restrukturalizací, zaznamenala provozní ztrátu přes 80 milionů eur. Na rozdíl od některých jiných německých firem ale přežila a snížila své úvěrové zatížení. „Dnes máme přiměřené úvěrové zatížení, můžeme se dál rozvíjet. Takže jsme tím poměrně složitým obdobím pro fotovoltaiku prošli úspěšně,“ domnívá se Spáčil. Zatímco německá Conergy hledá další trhy například v Asii, doménou Čechů se stává východní část Evropské unie.

Rozhovor s Alešem Spáčilem čtěte v zítřejším vydání E15