Čeští strojaři čekají růst tržeb, mají ale obavy z dopadů ukrajinské krize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Strojírenských zakázek letos v Česku přibude, výkon sektoru by měl meziročně vzrůst o 2,1 procenta. Vyplývá to z analýzy Studie českého strojírenství v 1. čtvrtletí roku 2015 analytické společnosti CEEC Research. Podle studie by měl růst odvětví pokračovat v roce 2016, kdy by měl dosáhnout 1,9 procenta. Strojírenské společnosti ale upozorňují na nejistotu v sektoru, způsobenou zejména geopolitickým vývojem ve východní Evropě.

„Firmy orientované na Západ a na Čínu jsou ve svých výhledech převážně optimistické. Předpokládám, že v roce 2015 a 2016 české strojírenství mírně poroste,“ uvedl ředitel Svazu strojírenské technologie Oldřich Paclík. Dodal, že bude velmi záležet na vývoji světové ekonomiky a na situaci v Rusku.

Trend potvrdil ředitel společnosti TOS Varnsdorf Jan Rýdl. „Pokud budu věřit, že situace především na Ukrajině se nadále nebude zhoršovat, věřím v pozvolný růst poptávky,“ uvedl. Varnsdorfská firma vyrábí obráběcí stroje.

Zástupci velkých strojírenských firem, které působí v Česku a exportují do Ruska, v únorovém dílčím průzkumu CEEC Research uvedli, že jejich tržby mohou letos kvůli sankcím klesnout až o 20 procent. Podle nynější studie by ale tržby odvětví jako celku měly vzrůst. „Vážený průměr odpovědí všech dotázaných ředitelů signalizuje růst tržeb v roce 2015 o 3,7 procenta,“ stojí v analýze. Ředitelé strojírenských závodů zdůvodňovali předpokládaný růst zejména zlepšujícím se vývojem ekonomiky.

Očekávaný vývoj tržeb českého strojírenstvíOčekávaný vývoj tržeb českého strojírenství | CEEC ResearchOčekávaný vývoj tržeb českého strojírenství

Analýza dále uvedla, že rostoucí tržby očekávají zejména ředitelé velkých firem. U nich by meziroční růst mohl dosáhnout až 5,4 procenta. Malé a střední firmy čekají růst asi 3,4 procenta. Na 70 procent českých strojírenských firem očekává, že jim tržby porostou i v příštím roce.

„V roce 2014 jsme navýšili objem výroby o asi 20 procent. Do budoucna očekáváme postupné navyšování objemu výroby daného výhledy našich zákazníků, a to převážně v automobilovém průmyslu,“ uvedl například Petr Novák, ředitel firmy Koyo Bearings Česká republika, která dodává ložiska do automobilů.