ČEZ a Energo-Pro mají splatit bulharský dluh, hrozí ztráta licence

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

České firmy ČEZ a Energo-Pro spolu s rakouskou EVN mají do konce dnešního dne zaplatit bulharské státní energetické společnosti NEK údajný dluh 318 milionů leva (4,4 miliardy korun). Pokud tak neučiní, mohly by jim bulharské úřady už ve středu odebrat licence na prodej elektřiny.

Firmy odmítají, že by něco dlužily, a naopak tvrdí, že jim NEK nevyplatil peníze, které mají ze zákona dostat za instalaci větrných a solárních elektráren. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová ČTK sdělila, že k odebrání licence není důvod a že ČEZ vždy postupoval plně v souladu s bulharskou legislativou.

Mluvčí ČEZ upozornila, že podle energetického zákona mají všechny prodejní společnosti nárok na plnou kompenzaci částky vyplacené na podporu výroby z obnovitelných zdrojů. „Není logické, aby toto břemeno nesl na svých bedrech prodejce, což potvrdil v listopadu 2013 i Nejvyšší správní soud,“ uvedla Půlpánová.

Systém podpory obnovitelných zdrojů v Bulharsku je podle Půlpánové špatně nastaven. „Částku, na kterou jsme měli nárok, jsme si stejně jako ostatní prodejní společnosti započetli a o tomto postupu jsme včas informovali bulharského regulátora i státní energetickou společnost NEK. Jsme veřejně obchodovatelnou společností a nemůžeme se vystavit riziku poškození majoritních ani minoritních akcionářů,“ dodala Půlpánová.

Jasno by mělo být ve středu

„Existují důvody pro odebrání licencí Energo-Pro, EVN a ČEZ - tyto tři společnosti dluží hodně peněz,“ řekl dnes novinářům podle agentury Reuters ředitel bulharského Úřadu pro energetickou a vodní regulaci (DKEVR) Bojan Boev. Dodal že jeho úřad rozhodne v této věci ve středu.

Server novinite.com dnes informoval, že regulační úřad už uložil Energo-Pro a EVN každé pokutu jeden milion leva (13,1 milionu korun), což je prý nejvyšší možná výše postihu. Do konce týdne prý stejně velkou pokutu dostane i ČEZ. Distribuční společnosti mohou pokutu v současné době napadnout.

Odebrání licence by bylo další tvrdou ranou pro zahraniční investory v bulharském energetickém sektoru, které už zasáhlo rozhodnutí tamní socialistické vlády snížit domácnostem účty za elektřinu. Od loňského května, kdy se současná bulharská vláda ujala moci, kabinet rozhodl o snížení cen již dvakrát, aby zabránil dalším protestům veřejnosti kvůli vysokým účtům za elektřinu. Protesty Bulharů proti vysokým cenám elektřiny a nízké životní úrovni loni způsobily pád předchozí středopravé vlády.

Už v neděli bulharský ministr energetiky Dragomir Stojnev pohrozil všem třem zahraničním operátorům odebráním licencí k provozu. Hrozby vlády kritizoval svaz bulharských zaměstnavatelů v průmyslu BIA.“Takový tlak je v zásadě nepřijatelným vměšováním státu do trhu a celkově je to špatný signál pro podnikání a potenciální investory,“ uvedla organizace.

Obvinění čelil ČEZ už loni

Loni bulharský regulátor vyšetřoval společnost ČEZ kvůli obvinění, že porušil tamní energetické předpisy. Nenašel ale žádné pochybení, které by bylo důvodem k odebrání licence na distribuci elektřiny.

NEK je silně zadlužená, na konci loňského roku její dluh podle Reuters činil dvě miliardy leva (zhruba 28 miliard korun). Server novinite.com v pondělí citoval šéfku Bulharské fotovoltaické asociace (BPVA), podle které je NEK ve stavu technického bankrotu.

ČEZ v Bulharsku obsluhuje zhruba dva miliony klientů z domácností i firem na západě země. Majoritním akcionářem společnosti ČEZ je český stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmě loni klesl o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.