ČEZ chce, aby byly povolenky dražší

Komíny hodonínské elektrárny

Komíny hodonínské elektrárny Zdroj: Mlada fronta

Český energetický gigant volá po zvýšení hodnoty emisních povolenek, které vydává Evropská unie, aby tak pomocí tržního principu podporovala snížení emisí skleníkových plynů.

Emisní povolenka zajišťuje svému vlastníkovi právní možnost vypouštět skleníkový plyn (zejména oxid uhličitý) v určitém množství do ovzduší. Cena emisních povolenek je v současné době podle expertů příliš nízká, na konci ledna 2013 stála jedna povolenka zajišťující možnost vypustit tunu emisí méně než 3 eura, v květnu 2011 to přitom bylo asi 18 eur. Kvůli nízké ceně tak firmy nejsou nuceny investovat do nových, k ovzduší šetrnějších technologií a raději použijí povolenky.

„Vyzýváme politiky jak na národní, tak na evropské úrovni, aby neřešili ideologické půtky spojené s emisním obchodováním a zaměřili se na nezbytné kroky toho druhu, aby se cena povolenky dostala na tu cenovou hladinu, která umožňuje investorům, aby mohli efektivně investovat do nových technologií,“ řekl na Pražském evropském energetickém ředitel Public Affairs energetické společnosti ČEZ Ivo Hlaváč.

Systém má řadu kritiků

Za část emisních povolenek musí firmy platit, část z nich dostávají zdarma s tím, že peníze, které takto ušetří mají investovat do pro životní prostředí přívětivějších technologií. Evropská unie plánuje, že podíl povolenek zdarma se bude neustále snižovat. ČEZ by měl v období 2013 – 2019 získat povolenky v hodnotě 13 miliard korun, ve stejném období proinvestovat do moderních technologií podle své mluvčí, Barbory Půlpánové, až 65 miliard korun. Emisní povolenky jsou dále obchodovatelné.

Současný systém emisních povolenek, který je platný od začátku roku, má mnoho kritiků, například ministra financí, Miroslava Kalouska, který chtěl původně prodávat firmám všechny povolenky, aby tak zajistil státnímu rozpočtu dodatečný příjem. Mirek Topolánek, který v současné době přesedá Teplárenskému sdružení ČR by zase celý systém povolenek zrušil a skleníkové plyny by reguloval jinak. „Potřebujeme něco jako uhlíkovou daň na všechna uhlíková paliva, která je předvídatelná,“ řekl Topolánek.