ČEZ chce pozastavit provoz své uhelné elektrárny v Bulharsku

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetická společnost ČEZ chce od příštího roku pozastavit provoz své uhelné elektrárny v bulharské Varně. S bulharskou státní energetickou společností Bulgarian Energy Holding (BEH) se totiž nedohodla na financování její modernizace. Informovala o tom agentura Reuters.

Elektrárna musí od příštího roku splňovat normy Evropské unie v oblasti životního prostředí a k tomu je modernizace nutná. ČEZ proto chtěl s firmou BEH vytvořit projektovou společnost. Jednání ale zkrachovala, když analýza trhu ukázala, že investice by se za současných cen elektrické energie a emisních povolenek nevyplatila.

„Finanční model ukázal, že… elektrárna by produkovala elektřinu za cenu, která by na liberalizovaném trhu s elektřinou nebyla konkurenceschopná,“ uvedl ČEZ. Firma prý nyní bude zvažovat další možnosti a ve hře je údajně jak prodej elektrárny, tak její pronájem.

elektrárna by produkovala elektřinu za cenu, která by na liberalizovaném trhu s elektřinou nebyla konkurenceschopná

„Jsme připraveni diskutovat o všech alternativách. V každém případě musíme 1. ledna 2015 provoz dočasně zastavit, protože elektrárna nemůže pracovat bez ekologické modernizace,“ uvedl ředitel elektrárny Minčo Minčev.

Elektrárna ve Varně má šest bloků o výkonu 210 megawattů, energii ale vyrábí jen v omezeném rozsahu, protože funguje jako záložní zdroj energie. Navíc je závislá na dovozu černého uhlí z Ukrajiny. Neplní limity pro emise oxidů dusíku a síry a tři ze šesti bloků jsou mimo provoz už nyní, další tři se odstaví začátkem roku 2015.

ČEZ koupil elektrárnu ve Varně v roce 2006 za 206 milionů eur a dalších 100 milionů eur vynaložil na zvýšení kapitálu. ČEZ má v Bulharsku i další problémy. Místní energetický regulátor DKEVR nyní rozhoduje o odebrání licencí na prodej zahraničním distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN. Důvodem je spor o zaplacení údajného dluhu distributorů.

Výběr událostí kolem problémů společnosti ČEZ v Bulharsku
10. února 2013 - V řadě bulharských měst propukly protesty proti údajně předraženým cenám elektřiny. Účastníci se mimo jiné dožadovali znárodnění distribučních sítí, které jsou v držení rakouské EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.
19. února 2013 - Tvrdým postupem proti ČEZ a příslibem nižší ceny elektřiny se bulharský premiér Bojko Borisov snažil zmírnit protesty obyvatel. Státní energetický regulační úřad zahájil proces, který mohl vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria
6. března 2013 - Bulharský parlament zamítl návrh na odebrání licence zahraničním distributorům a zestátnění sítě.
28. března 2013 - Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie.
14. listopadu 2013 - Bulharský energetický regulační úřad rozhodl zastavit řízení o odebrání licence společnosti ČEZ. Nenašel pochybení, které by ho k odebrání licence opravňovalo.
31. prosince 2013 - ČEZ oznámil, že se bude soudní cestou bránit proti rozhodnutí bulharského regulátora snížit ceny elektřiny.
25. dubna 2014 - Evropské sdružení energetického průmyslu Eurelectric vyzvalo bulharského regulátora, aby se vzdal snahy o odebrání licence firmám EVN, ČEZ a Energo-Pro.
25. července 2014 - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu.
9. října 2014 - ČEZ oznámil, že jedná s bulharskou státní energetickou firmou Bulgarian Energy Holding (BEH) o zřízení projektové společnosti, která by financovala modernizaci uhelné elektrárny ve Varně.
2. listopadu 2014 - Podle agentury Reuters chce ČEZ od příštího roku pozastavit provoz své uhelné elektrárny ve Varně. S bulharskou státní energetickou společností BEH se totiž nedohodl na financování její modernizace.