ČEZ chce snížit ztráty v Albánii, na investice si půjčí 2,4 miliardy

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: E15 Eduard Erben

Energetický gigant ČEZ se snaží rozhýbat svůj byznys v Albánii. Na modernizaci a rozšíření tamní distribuční sítě si půjčí 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Firma doufá, že díky tomu sníží velké ztráty způsobené především krádežemi elektřiny. V Albánii ČEZ vlastní 76procentní podíl v albánské divizi ČEZ Shperndarjes, která je jediným distributorem elektřiny v Albánii a má zhruba 1,1 milionu zákazníků.

Úvěr ČEZ dostane od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Mezinárodní finanční korporace (IFC). Splatnost úvěru bude 12 let, investiční program by měl být završen v roce 2014.

Při rozvodu elektřiny se ČEZ v Albánii potýkal kvůli krádežím s vysokými ztrátami. V minulém roce už ale byla albánská akvizice v provozním zisku. Zlepšující se tamní výsledky zmínil v květnovém rozhovoru pro E15 i finanční ředitel ČEZu Martin Novák.

„Vývoj v Albánii překonává naše původní očekávání ve všech oblastech, včetně snižování ztrát. Společnost má pozitivní EBIDTA a dále se zlepšuje,“ uvedl Novák.

Podle dřívějších informací chce ČEZ v Albánii opravovat zejména rozvodny, rozvody nízkého napětí, vyměňovat transformátory, elektroměry a elektroměrové rozvaděče. Investovat plánuje i do technologických systémů a výpočetního software pro elektrické sítě.

ČEZ zakládá 30miliardový dluhopisový program

Minulý týden ČEZ oznámil, že zakládá tuzemský dluhopisový program do celkové výše 30 miliard korun. Účelem založení programu je podle ČEZ vybudování rámcového prostředí pro oslovení institucionálních investorů z řad pojišťoven, penzijních a investičních fondů.

ČEZ si stále půjčovat peníze může, jeho zadluženost není vysoká. Úroveň dluhu vůči EBITDA je 1,5 procenta, což je podle ČEZ mnohem méně než u konkurence – průměr u energetických firem je 2,9 procenta. Zadlužení firmy ale v posledních letech roste, jen během loňska vzrostl dlouhodobý dluh ČEZ o dvacet miliard korun. Celkem má ČEZ dlouhodobých závazků za 198 miliard korun.

Na konci června pak ČEZ také informoval, že uzavřel celkem čtyři bilaterální úvěrové smlouvy s bankami Barclays Bank PLC, Českou spořitelnou, Československou obchodní bankou a Komerční bankou na celkovém objemu úvěrů 255 milionů eur (6,2 miliardy korun). „Splatnost úvěrů je 3 roky a prostředky z úvěrů budou použity na všeobecné potřeby Skupiny ČEZ,“ uvedla firma k tomuto úvěru.