ČEZ chce vycouvat z dostavby Jaslovských Bohunic, zájem má Rosatom

Jaslovské Bohunice

Jaslovské Bohunice Zdroj: profimedia.cz

Česká elektrárenská firma ČEZ zvažuje prodej svého podílu v Jaderné energetické společnosti Slovenska (JESS), kterou založila kvůli plánované výstavbě nového jaderného bloku ve slovenských Jaslovských Bohunicích. Zájemcem je ruský státní kolos Rosatom, napsal deník Dnes s odvoláním na dva vysoce postavené zdroje blízké firmám.

Koupí podílu v JESS by se Rosatom dostal ke kontraktu na výstavbu nového jaderného bloku v hodnotě zhruba tři miliardy eur (76,3 miliardy korun). Podle původních plánů z roku 2009 měla stavba v areálu Jaslovských Bohunic začít v roce 2014.

Rosatom dodává reaktory i pro rozšiřovanou slovenskou elektrárnu Mochovce. V Česku je jedním ze dvou účastníků tendru na dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Uchází se o ni prostřednictvím Atomstrojexportu v konsorciu s další ruskou společností Gidropress a českou firmou Škoda JS. Jejich soupeřem je americký Westinghouse.

ČEZ v JESS vlastní 49 procent a má smluvně zajištěnou manažerskou kontrolu firmy. Zbylý podíl drží slovenská státní firma JAVYS. Ta vlastní areál dosluhující Jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice včetně meziskladu vyhořelého jaderného paliva.

ČEZ předpokládá dohodu o prodeji svého podílu v JESS buď koncem letošního, nebo začátkem příštího roku. Hodnota podílu české firmy je zhruba 110 milionů eur, což je jeho vklad do základního kapitálu firmy plus práce na projektu. Prodej ČEZ zvažuje proto, že na stavbu dalšího atomového zdroje mimo Temelína nemá dost peněz, napsal deník Dnes.

Mluvčí Rosatomu Overseas Ivan Dybov nechtěl informace komentovat. Firma nicméně na Slovensku v těchto dnech otevřela svoji pobočku. Její šéfkou se stala Denisa Voleková, která dříve pracovala v oddělení fúzí a akvizic ČEZ. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž deníku záměr prodeje podílu nepotvrdil, ani nevyvrátil.