ČEZ dohodu o ovzduší vítá, podle tepláren se v praxi nic nezmění

Elektrárna Opatovice začala rozsáhlou ekologizaci svého provozu.

Elektrárna Opatovice začala rozsáhlou ekologizaci svého provozu. Zdroj: ctk

Zatímco některé velké tuzemské firmy, které patří mezi největší znečišťovatele ovzduší, závěry pařížské konference OSN o ochraně klimatu vítají, podle Teplárenského sdružení České republiky se v praxi nic nezmění. Podle schválené klimatické dohody se má lidstvo v tomto století zbavit závislosti na fosilních palivech, směřovat k zastavení růstu globální teploty optimálně na hranici 1,5 stupně Celsia a nepřekročit hranici dvou stupňů.

„Je to velké vítězství francouzské diplomacie a fakticky porážka EU, protože z praktického hlediska se globálně nezmění vůbec nic,“ řekl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Čína jako 'rozvojová země' bude podle něj moci nadále zvyšovat emise a Spojené státy prostě dohodu nakonec neratifikují, stejně jako Kjóto. V Kjótském protokolu, který má pařížská dohoda nahradit, se průmyslové země zavázaly snížit emise skleníkových plynů o 5,2 procenta.

Naopak společnost ČEZ letošní konání klimatické konference v Paříži i přijatou dohodu hodnotí velmi kladně. „Už jen z příprav na ní vzešla řada závazků, které přispějí ke zlepšení životního prostředí. Již před samotnou konferencí se přes 160 států zavázalo k dobrovolným závazkům k ochraně klimatu. Skupina ČEZ si předsevzala zlepšit energetickou účinnost a snížit v České republice emise oxidu uhličitého na vyrobenou MWh elektřiny o 46 procent do roku 2020 ve srovnání s rokem 2001,“ uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

„Jsme připraveni plnit a samozřejmě již nyní plníme veškeré dohody, které přispívají ke zlepšení životního prostředí, včetně plnění emisních limitů skleníkových plynů,“ uvedla mluvčí skupiny Třinecké železárny Pavla Jurásková. Konkurenceschopnost Evropy však bude podle ní ohrožena, nebude-li dohoda platná pro všechny země. Měla by být spravedlivá a vyvážená pro všechny zúčastněné, dodala.

Antifosilní zákon

Podle vědců a ekologů by vláda měla co nejdříve schválit antifosilní zákon a prosadit jej v Parlamentu. Ještě více by se měly podporovat domácí obnovitelné zdroje a začít odstavovat uhelné elektrárny. Pařížská dohoda je podle expertů příležitostí pro rozvoj nových technologií, inovací a podnikání.

Experti Klimatické koalice v České republice vidí zásadní nedostatek v tom, že chybí konkrétní kroky, které povedou k potřebnému snížení globálních emisí skleníkových plynů do poloviny století. Jednotlivé státy nyní budou muset přijmout zákony a strategie pro dostatečné snížení emisí. Aktuální závazky, včetně těch, které předložily Evropská unie a Česká republika, by podle nich nestačily ani na splnění cíle dvou stupňů Celsia.