ČEZ má povolenek dost. Přesto asi dostane další za desítky miliard

Elektrárna Prunéřov

Elektrárna Prunéřov Zdroj: wikimedia.org

Energetická skupina ČEZ by mohla v letech 2013 až 2020 získat 77,6 milionu emisních povolenek výměnou za investice do ekologických technologií. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na dokument ministerstva životního prostředí. Firma jich přitom již nyní má nadbytek. Hodnota jedné povolenky se pohybuje okolo 300 korun.

Ministerstvo chce všem domácím výrobcům elektřiny rozdat 108,2 milionu emisních povolenek, píše se v návrhu ministerstva. Pokud by jim toto množství nestačilo, budou si moci další nakoupit v aukcích. „Je to předběžný návrh poslaný do připomínkového řízení, aby se k tomu mohli všichni vyjádřit,“ řekla agentuře mluvčí úřadu Ilona Chalupská. Návrh musí ještě posvětit vláda.

Množství povolenek, které by měl ČEZ získat, zahrnuje i letošní nákup teplárny Energotrans stejně jako loňskou akvizici teplárny Trmice. Spadají sem i emisní kredity pro elektrárnu Chvaletice, kterou ČEZ kvůli původně plánovanému prodeji vyčlenil do samostatného podniku.

Podle plánu ministerstva by měl ČEZ za rok 2013 získat 19,4 milionu povolenek z celkových 27,1 milionu. Jejich počet by měl potom rovnoměrně klesat, až v roce 2020 dosáhne nuly. Vláda původně plánovala, že bude prodávat všechny povolenky, aby si zajistila finance na dotování fotovoltaiky. Všechny povolenky chtěla od roku 2013 prodávat i Evropská komise, Česko si ale nakonec spolu s dalšími devíti státy vymohlo výjimku. Prodej kreditů přitom vládě může podle aktuálních cen vynést až desítky miliard korun. Povolenky se dnes obchodovaly za 12,3 eura za kus.

Nyní již vláda možnost podpory fotovoltaiky z výnosu prodeje emisních kreditů zavrhla, stejně jako upustila od prodloužení daně na výnosy solárních elektráren po roce 2012, dodala agentura s odvoláním na vládní zdroj.

Podle nedávného průzkumu britské nevládní agentury Sandbag má ČEZ již nyní nadbytek povolenek. Aktuálně jich má nevyžitých 4,7 milionu kusů, což při aktuální ceně představuje hodnotu téměř 58 milionů eur (1,4 miliardy korun). Mezi velkými evropskými výrobci elektřiny je přitom podle agentury český podnik jediný, kterému nějaké povolenky přebývají. Například německému gigantovi RWE se nedostává skoro 173 milionů kreditů, desítky milionů povolenek bude muset nakoupit i E.ON.