ČEZ navyšuje dlouhodobý prodej elektřiny

ilustrační foto

ilustrační foto

Tuzemská energetická jednička ČEZ prodává stále více elektřiny na téměř desetiletí dopředu a hodlá v tom pokračovat. Podíl prodané elektřiny prostřednictvím dlouhodobých kontraktů s dodáním v roce 2020 se zvýšil na 1,75 procenta roční výroby. Od konce léta tento podíl narostl o další čtvrtinu procentního bodu, což představuje kapacitu 175 megawattů v základním zatížení – tedy asi jednoho bloku uhelné elektrárny.

Podle obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody byly podobné prodeje v posledních měsících zvlášť výhodné. „V aktuálním období, kdy se propadly ceny povolenek CO2, je uzavírání dlouhodobých kontraktů za pevnou cenu s dodáním povolenek ještě zajímavější, protože došlo k roztažení rozdílu ceny elektřiny a povolenek, který je klíčový pro ekonomiku hnědouhelných elektráren,“ uvedl Svoboda pro deník E15.

Prodej energie na léta dopředu je formou hedgingu. „Naším cílem je prostřednictvím dlouhodobých kontraktů zajistit část výroby především z obnovených uhelných elektráren a tím pomoci stabilizovat budoucí hospodaření,“ zdůrazňuje mluvčí ČEZ Eva Nováková. Firma si tedy chce zajistit solidní návratnost investic do uhelných elektráren a zároveň zmírnit rizika, která vyplývají z vývoje tržních cen elektřiny.

ČEZ neuvádí, komu v těchto případech elektřinu prodává, protože by tak podle Novákové ztížil svým obchodním partnerům další možnosti uplatnění získané komodity. Podle dostupných informací jde o banky typu Deutsche Bank, Morgan Stanley či Crédit Agricole. Tito obchodníci samozřejmě počítají s tím, že se jejich investice do budoucí elektřiny dále zhodnotí, zatímco výrobci ČEZ se tak uvolňuje kapitál. Proto chystá další podobné prodeje, ale v omezeném rozsahu.

„Předpokládáme postupné uzavření dalších kontraktů, nicméně celkově objem těchto dlouhodobých hedgů bude představovat jednotky procent celkové výrobní pozice,“ dodává Nováková. Pokud jde o datum dodání elektřiny, jednotlivé kontrakty se mohou mírně lišit, ale ČEZ podle mluvčí „v principu cílí na období do roku 2020“.

ČEZ podle informací, které poskytuje investorům, také v posledních měsících navýšil objem prodané elektřiny pro období příštích tří let. Poslední zveřejněné údaje ukazují, že firma už prodala 96 procent elektřiny na příští rok, 41 procent na rok 2013 a 13 procent na rok 2014. Cena, za kterou ČEZ prodával, se pohybovala od 52,5 do 55,5 eura za megawatthodinu.