ČEZ pokračuje v bitvě o miliardy se SŽDC

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Polostátní energetická skupina ČEZ pokračuje v právní bitvě se státní Správou železniční dopravní cesty, v níž jde celkem o 1,66 miliardy korun. ČEZ Prodej zažaloval ve dvou sporech SŽDC o náhradu škody o 805 a 857 milionů korun. Nyní se ČEZ Prodej snaží zvrátit verdikt Městského soudu v Praze v rozepři o 805 milionů korun, který zní ve prospěch SŽDC.

„Společnost ČEZ Prodej se proti rozsudku soudu prvního stupně již odvolala,“ uvedl Jan Pavlů z ČEZ. Právní tahanice tak budou pokračovat.

Důvodem sporů je uzavření smlouvy mezi ČEZ Prodej a SŽDC na dodávku elektřiny pro dopravce na dráze, přičemž dopravní společnosti musely podle platné legislativy energii odebírat od správce kolejí. V roce 2009 ale došlo ke změně zákona, který dopravcům umožnil zvolit si dodavatele elektřiny, čehož firmy včetně Českých drah a ČD Cargo využily.

„Zařídíme se podle toho, s jakými argumenty přijdou,“ říká k odvolání Jakub Ptačinský z odboru komunikace SŽDC s tím, že nejde o žádné překvapení vzhledem k částce, o níž ve sporu jde. Výsledkem bylo, že SŽDC neodebrala v letech 2010 a 2011 od společnosti ČEZ Prodej elektřinu v objemu přes dvě terawatthodiny. ČEZ Prodej proto dal celou záležitost k soudu, který první spor v dubnu rozhodl ve prospěch dopravců. Soud totiž uznal, že změna zákona umožnila dopravním společnostem odebírat elektrický proud za výhodnějších podmínek.

„SŽDC je toho názoru, že z její strany k žádnému porušení povinnosti ani k žádnému pochybení nedošlo, přičemž jsou zde i další okolnosti vylučující případnou odpovědnost SŽDC,“ dodává Ptačinský.

Smlouvy s ČEZ Prodej uzavřel tehdejší šéf SŽDC Jan Komárek na konci roku 2008 za fixní ceny okolo dvou tisíc korun za megawatthodinu pro následující tři roky. V té době přitom už zuřila naplno finanční krize, jejímž důsledkem byl prudký propad cen energií. Komárek ovšem popíral, že by o klesajících cenách věděl. Policie nicméně začala Komárka stíhat kvůli škodě přesahující 400 milionů korun. V březnu ale soud rozhodl, že se Komárek trestného činu nedopustil. „Pochybení spáchal, ale je kryto hrubou nedbalostí,“ uvedl podle médií soudce Luboš Vlasák s tím, že se státnímu zástupci nepodařilo prokázat úmysl.