ČEZ se dohodl s Albánií, dostane zpět investované miliardy

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetické společnosti ČEZ se podařilo urovnat spor s Albánií. Obě strany uzavřely dohodu o narovnání, která českému podniku přinese jako kompenzaci za odebrání licence v zemi zhruba 2,75 miliardy korun. ČEZ pak na oplátku stáhne svou žalobu na Albánii před mezinárodním arbitrážním soudem.

ČEZ má tedy jistotu, že o většinu svých peněz investovaných v Albánii nepřijde. Dohodnutá částka 100 milionů eur (cca 2,75 miliardy korun) totiž zhruba odpovídá počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Peníze od Albánie dostane do roku 2018 v ročních splátkách, 4,5 milionu eur už dostal.

Spor vypuknul poté, co loni albánský regulační úřad odebral distributorovi CEZ Shpërndarje licenci kvůli tomu, že firma nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora pak dosadil státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu.

Česká firma pak v květnu zahájila mezinárodní arbitráž, v níž požadovala náhradu škody za to, že nebyla ochráněna její investice. Kdyby se obě strany nedohodly, Česko zvažovalo, že zablokuje Albánii přidělení statusu kandidátské země Evropské unie.

Dohoda je podmíněna splněním několika takzvaných odkládacích podmínek. Mezi ně patří vystavení bankovní garance, schválení albánskou vládou a ratifikace albánským parlamentem. Dohodu také musí schválit statutární orgány ČEZ. Součástí dohody jsou i podmínky ukončení sporu před mezinárodním arbitrážním soudem.

Beneš: Jde o úspěch

Dokument obě strany podepsaly ve Vídni pod dohledem Sekretariátu energetického společenství. „Sjednanou dohodu považuji za úspěch zejména vzhledem k tomu, že se získanými finančními prostředky budeme moci disponovat výrazně dříve, aniž bychom museli čekat řadu let na výsledky arbitráže. Dohoda je koncipována tak, že finanční kompenzace bude zajištěna renomovanou evropskou bankou,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

S tím v zásadě souhlasí i analytici. „ČEZ sice na celé albánské transakci ztrácí asi dvě miliardy korun, ale příjem 100 milionů eur a rychlé ukončení sporu je zřejmě lepší než mezinárodní arbitráž, která obvykle znamená dlouhý a poměrně nákladný proces. Navíc s negarantovaným výsledkem,“ uvedl energetický expert společnosti ENA Jiří Gavor. „Je to jednoznačně pozitivní informace. Dohoda je lepší než arbitráž. Není jisté, že v případě prohrané arbitráže by se Albánie tímto výsledkem řídila,“ řekl analytik J&T Bohumil Trampota.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (dnes asi 2,8 miliardy korun) koupila 76 procent v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje. Investice do koupě distribuční společnosti představuje 3,6 procenta celkových investic do zahraničí a méně než jedno procento z celkových investic skupiny ČEZ v letech 2005 až 2011.

Balkánské problémy

ČEZ má kromě Albánie problémy i v dalších balkánských zemích. Například v Bulharsku mu hrozí pokuty a v krajním případě odebrání licence. V Rumunsku firma kvůli snížení tamních dotací pro obnovitelné zdroje uvažuje o prodeji části větrného parku, který tam postavila. Šéf ČEZ Daniel Beneš na začátku měsíce prohlásil, že na Balkánu ČEZ už nechce do budoucna rozvíjet další byznys.

ČEZ v Albánii:
Počátek června 2008 - Albánská vláda přizvala ČEZ do tendru na kontrolní podíl v domácím distributorovi elektřiny. Nabídku dostaly také italský Enel a rakouské firmy EVN a Energie Steiermark.
29. září 2008 - ČEZ vyhrál tendr na převzetí 76procentního podílu v distribuční společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH). ČEZ za něj nabídl 102 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč).
11. března 2009 - Albánská vláda podepsala se společností ČEZ smlouvu o prodeji podílu v OSSH. V dubnu prodej schválil také albánský parlament. V roce 2010 byla společnost přejmenována na CEZ Shpërndarje.
6. května 2009 - Světová banka oznámila, že schválila fond ve výši 60 milionů eur, který bude sloužit jako částečná záruka rizik při prodeji albánského distributora koncernu ČEZ.
Leden 2012 - Společnost CEZ Shpërndarje začala vykazovat ztrátu. Stalo se tak poté, co albánský regulátor zvýšil ceny elektřiny u státem ovládaného výrobce, aniž by to distributor mohl promítnout do ceny pro koncové zákazníky. Společnosti CEZ Shpërndarje navíc hrozilo, že bude muset platit pokuty, které jí uložily albánské úřady.
17. listopadu 2012 - Albánský soud nařídil firmě CEZ Shpërndarje obnovit dodávky proudu vodárnám v Tiraně a dalších 31 oblastech, které distribuční společnost odpojila kvůli vysokým dluhům. Albánský energetický regulátor zároveň zahájil proces odebrání licence firmě. Nedlouho předtím se ČEZ dostal do problémů i v Rumunsku, kde státní energetická společnost Electrica S.A. ohlásila arbitráž, ve které požaduje po české firmě 82 milionů eur za údajné porušení privatizační smlouvy.
20. listopadu 2012 - ČEZ informoval, že kvůli situaci v Albánii vznesl žádost o náhradu škody ze záruky, které mu poskytla Světová banka.
17. prosince 2012 - ČEZ oznámil záměr prodat CEZ Shpërndarje.
19. prosince 2012 - Albánská vláda uvedla, že hodlá firmě ČEZ zabránit v prodeji podílu v CEZ Shpërndarje. Zároveň oznámila, že ČEZ dluží Albánii na škodách zhruba jednu miliardu USD (19 miliard Kč). ČEZ o výši údajného dluhu vyjádřil pochybnosti.
21. ledna 2013 - Albánský regulační úřad odebral společnosti ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Firma podle úřadu nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Ztráta distribuční licence v té době hrozila společnosti ČEZ i v Bulharsku, mimo jiné kvůli podezření z pokusu obejít zákon o veřejných zakázkách.
16. května 2013 - ČEZ zahájil mezinárodní arbitráž proti Albánii kvůli tomu, že neochránila jeho investici do distributora CEZ Shpërndarje.
21. října 2013 - Agentura Reuters s odvoláním na albánského ministra energetiky napsala, že Tirana vyzve ČEZ k urovnání sporu.
9. června 2014 - Vysoce postavené zdroje v EU uvedly, že Česko je připravené zablokovat Albánii přidělení statusu kandidátské země unie kvůli sporu firmy ČEZ s albánským státem.
24. června 2014 - ČEZ oznámil, že uzavřel s Albánií dohodu o narovnání. ČEZ podle ní získá do roku 2018 v ročních splátkách 100 milionů eur (asi 2,75 miliardy Kč), tedy částku zhruba odpovídající počáteční investici do nákupu CEZ Shpërndarje. Součástí dohody jsou i podmínky ukončení sporu před mezinárodním arbitrážním soudem.

Zdroj ČTK

ČEZ v Albánii jedná o smíru