ČEZ si na trhu půjčí až třicet miliard

Martin Roman, ČEZ

Martin Roman, ČEZ Zdroj: Anna Vackova, E15

Polostátní energetický gigant ČEZ požádal Českou národní banku, aby mu udělila souhlas k emisi dluhopisů. ČNB mu dluhopisový program schválila. ČEZ si tak může jít na trh pro desetileté obligace až za 30 miliard korun.

Podle výroční zprávy ke konci roku evidoval obligace celkem za 125 miliard korun. Většina dluhopisů je ovšem vydána v eurech (podstatnou část tržeb ČEZ získává v eurech, takže dluhopisy slouží i jako kurzové zajištění), část také v japonských jenech. V korunách si ČEZ půjčil pouze 8,5 miliardy, přičemž všechny tyto bondy doběhnou nejpozději v roce 2014. Pokud tedy nyní vyčerpá celý schválený rámec, půjde o největší korunovou emisi.

ČEZ žádné podrobnosti k programu sdělovat nechce. „V současné době máme založen eurový dluhopisový program a krátkodobý směnečný program. Český dluhopisový program je v přípravě a nebudeme tedy k němu nyní poskytovat žádné informace,“ uvedla mluvčí Eva Nováková. Není jasné ani to, nač by byl výtěžek z prodeje dluhopisů použit. „Prostředky z úvěrů a emisí dluhopisů pokrývají hotovostní potřeby skupiny ČEZ,“ dodala. ČEZ včera zároveň oznámil, že si u tří bank půjčuje 255 milionů eur (6,2 miliardy korun) – i tyto peníze mají jít na „všeobecné potřeby“ ČEZ.

ČEZ si stále může půjčovat peníze, jeho zadluženost není vysoká. Úroveň dluhu vůči EBITDA je 1,5 procenta, což je podle ČEZ mnohem méně než u konkurence – průměr je u energetických firem 2,9 procenta.

Zadlužení firmy v posledních letech ale roste, jen během loňska vzrostl dlouhodobý dluh ČEZ o dvacet miliard korun. Celkem má ČEZ dlouhodobých závazků za 198 miliard korun. Ke konci roku ČEZ evidoval půjčky u bank za 13 miliard korun. Velké zadlužování nevidí investoři rádi – zmenšuje se tím totiž možná dividenda.
Letos ČEZ vydal další tranši dluhopisů v japonských jenech, za 11,5 miliardy jenů (cirka 2,5 miliardy korun). Celá emise proběhla na konkrétní objednávku jednoho investora. Vydal také dvě emise dluhopisů za 600 milionů eur (14,6 miliardy korun), jednu korunovou v objemu 1,25 miliardy korun.

ČEZ je agenturou Standard & Poor’s hodnocen na úrovni A minus, na stupeň A2 od Moody’s – tedy čtyři a pět stupňů nad neinvestičním ratingem.