ČEZ si udrží bulharskou licenci. Energetický úřad našel jen menší pochybení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Bulharský energetický regulační úřad nenašel důvod, kvůli kterému by mohl odebrat licenci tamní pobočce českého energetické společnosti ČEZ. Bulharský regulátor, který o možném odebrání licence jednal od dubna, proto řízení z ČEZ zastavil.

„Jsme rádi, že regulátor potvrdil, že k odebrání licence neexistuje důvod. Vždy jsme jednali v souladu se všemi nařízeními a zákony Bulharska i Evropské unie,“ uvedl ředitel divize distribuce a zahraničí Tomáš Pleskač. ČEZ se nyní soustředí na zapracování připomínek regulátora a také na další zefektivnění fungování společností rozsáhlejší revizí nákladů.

Na počátku roku se české firmy ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN, které zajišťují v Bulharsku distribuci elektřiny, staly terčem masových protestů Bulharů kvůli vysokým fakturám. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou, a tedy i vyšší spotřebou.

Demonstranti tehdy požadovali odebrání licencí zahraničním distributorům. Jejich protesty se ale posléze obrátily především proti vládě a přerostly v demonstrace proti celkové nespokojenosti Bulharů s neutěšenými životními a politickými poměry v zemi. Vláda nakonec musela odstoupit.

Bulharské úřady v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ. Možnost ztráty licence začal v polovině dubna veřejně projednávat regulační úřad. Rozhodnout měl do konce června, ale bez vysvětlení se tak nestalo.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 4,7 procenta na 31,7 miliardy korun. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze, v závěru dnešního obchodování ztrácely 1,63 procenta na 548,90 koruny.

Kauza ČEZ v Bulharsku
17. února Bulhaři demonstrovali proti vysokým účtům za elektřinu. Lidé se stejně jako při dřívejších protestech dožadovali „znárodnění“ distribučních sítí, které jsou v držení rakouské EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.
19. února Tvrdým postupem proti ČEZ a příslibem nižší ceny pro spotřebitele se bulharský premiér Bojko Borisov snažil zmírnit masové protesty. Státní energetický regulační úřad zahájil proces, jenž mohl vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria.
20. února V reakci na demonstrace podal Borisov demisi. ČEZ označil řízení proti sobě za neopodstatněné a uvedl, že cítí politický tlak na rozhodování nezávislého regulátora.
27. února Bulharská prokuratura, pracovníci regulačního úřadu a daňoví kontroloři zahájili kontrolu ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN.
6. března Parlament v Bulharsku zamítl návrh na odebrání licence zahraničním distributorům a zestátnění distribuční sítě. Návrh mimo jiné počítal s odebráním licence ČEZ.
17. března Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence ČEZ. Kontrola podle něj prokázala „masivní porušování“ pravidel firmou.
28. března Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie.
29. března Společnost ČEZ poslala k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady. Některé jejich kroky mohou být podle ČEZ v rozporu s bulharským i evropským právem.
3. dubna Bulharská prokuratura oznámila, že po auditu zahájí pět trestních stíhání, z nichž dvě se týkají ČEZ Bulgaria. Prokuratura chtěla prověřit rozdělování dividend ČEZ a smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele.
11. dubna Bulharská odbočka ČEZ provedla kontrolu všech kontraktů se subdodavateli, kteří pro ni zajišťují odečet elektřiny a výměnu elektroměrů. Byla odhalena řada nedostatků.
16. dubna Bulharský regulační úřad začal projednávat možnost odejmutí licence ČEZ.
9. května Bulharský antimonopolní úřad vyměřil Energo-Pro pokutu 1,69 milionu leva (přes 22 milionů korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu.
21. června Rakouská energetická společnost EVN zahájila kvůli sporu o ceny elektrické energie rozhodčí řízení proti Bulharsku.
28. června Bulharský parlament schválil změny v energetickém zákoně, které umožňují snížení cen elektřiny.
14. listopadu Bulharský energetický regulační úřad rozhodl zastavit řízení o odebrání licence tamní prodejní i distribuční společnosti ČEZ. Nenašel pochybení, které by ho k odebrání licence opravňovalo.

Petr Dokládal: Bulhaři cítí křivdu, že jejich stát nevytvořil vlastní ČEZ

E15.cz z Bulharska: Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém